< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Közlemény

| Mobile | RSS

Közlemény

2012. június 5. | hozzászólás | Kultúra

*Természettudományos festményvizsgálat elindításáról döntött a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Műtárgyszakértővel, laboratóriumi körülmények között megvizsgáltatják a közgyűjteménybe 101 éve Munkácsy Mihály munkájaként nyilvántartásba vett képadományt, az időközben kérdésessé vált “Afőpap”című olajvázlatot.

A kétségek miatt a nagyközönség elől mindvégig elzárt alkotás Brummer Józsefegykori műkereskedőtől, a Párizsban hírnevet – később pedig New Yorkban vagyont – szerzett egykori szegedi fiatal szobrásztól adományként érkezett 1911-ben.

1911 őszén Tömörkény István, a Városi Múzeum és Somogyi könyvtár
igazgató-könyvtárnoka jegyezte be a művet a leltárkönyvbe; azonban kétsége jeléül egy kérdőjelet tüntetett fel az alkotás hátulján.

A júniusban nagyszabású Munkácsy-kiállításra készülő szegedi múzeum
részéről a kutatási programot Szabó Tamás főrestaurátor koordinálja. A kémiai- és fotótechnikai vizsgálatot Végvári Zsófia laborvezető irányításával a budapesti TONDO laboratórium szakemberei végzik.

A kutatás célja a földrajzi keletkezési hely, a létrehozási idő, valamint a festményen használt különböző pigmentek korának meghatározása. “A szín és festéstechnikai elemzések sok esetben alátámaszthatják, vagy kizárhatják a feltételezett alkotó szerzőségét” – véli Szabó Tamás főrestaurátor.

A vizsgálatok végeredményétől függetlenül a Móra Ferenc Múzeum vezetése elkötelezte magát, hogy a lehető legtöbb információt gyűjti be a 2009-ben 12 év után a Magyar Nemzeti Galériától visszatért Főpap című festményről. A kutatás tisztázhatja a kételyeket, az egykori tulajdonosaik által
Munkácsyként elfogadott mű eredetét, sorsát és utóéletét.

Medgyesi Konstantin

sajtóreferens

Móra Ferenc Múzeum, Csongrád Megyei Múzeumok

Leave a Reply 285 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: