< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Átcímkézték a romlott élelmiszert

| Mobile | RSS

Átcímkézték a romlott élelmiszert

2012. június 15. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

Emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszereket csomagoltak át a Tesco érdi áruházában, a lánc által üzemeltetett pékségben pedig lejárt szavatosságú sajtot is felhasználtak – derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott belső ellenőrzési jegyzőkönyvekből. A multilánctól más téren sem volt idegen ez a gyakorlat: a Hír TV és a lap is beszámolt korábban arról, hogy a Tescónál romlott húst is megpróbáltak értékesíteni.

A Magyar Nemzet által most megszerzett dokumentum szerint egy belső ellenőrzés során derült fény a lejárt szavatosságú élelmiszerek felhasználására. A vizsgálat során a területért felelős osztályvezető és a frissáru-igazgató vallott a súlyos szabálytalanságokról.

Az osztályvezető elmondta, hogy az igazgató személyes utasítására vittek sajtot a pékségbe. Amikor felhívta főnöke figyelmét, hogy az átszállított termékek között lejárt szavatosságúak is vannak, a válasz a következő volt: „Ne foglalkozz vele, a pékek majd eldolgozzák.” Az osztályvezető vallomásában mindehhez hozzátette, az igazgató korábban öt-tíz alkalommal adott utasítást neki, hogy csomagoljanak át lejárt szavatosságú termékeket. A megvádolt igazgató a jegyzőkönyvek szerint elismerte ugyan, hogy a sajtok az ő utasítására kerültek a pékséghez, azt azonban tagadta, hogy lejárt szavatosságú termékekre is vonatkozott az utasítás. A termékek átcsomagolásáról pedig nem nyilatkozott. Azt viszont kiemelte, hogy a veszteségek csökkentése végett adott utasítást a termékek felhasználására.

A 2010 februárjában történt esettel kapcsolatosan a lap megkereste a Tesco sajtóosztályát, ahol kérdéseire mindössze annyit válaszoltak, eljártak az ügyben érintettekkel szemben, a vizsgálat részleteit azonban nem közölték. Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár szigorú az ellenőrzési rendszerük, a hasonló esetek nem zárhatók ki százszázalékos biztonsággal.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az osztályvezető változatlanul az érdi egységnél dolgozik ugyanabban a beosztásban, s néhány hónappal ezelőtt még az igazgató is a cégnél volt, igaz, már nem az érdi áruházban.

Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője a lapnak elmondta, utólag már nincs lehetőség a két évvel ezelőtti események kivizsgálására. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy egy nemrégiben elfogadott törvénymódosítás ma már lehetőséget nyújt arra, hogy az újabb, hasonló eseteket kivizsgálják, s ha bebizonyosodik a vásárlók megkárosítása, bírságot szabjanak ki az áruházláncra.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 1417 megnézve, 1 alkalommal mai nap |