< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Feloszlatták a kairói törvényhozó testületet

| Mobile | RSS

Feloszlatták a kairói törvényhozó testületet

Az elnökválasztás hétvégi, második fordulóját a tervek szerint tartják meg, miután a kairói alkotmánybíróság úgy határozott: Ahmed Safík, a Mubarak-rezsim utolsó kormányfőjének jelöltsége érvényes. Safík televíziós beszédében “történelminek” nevezte a döntést, amely meggátolja, hogy a képviselők “saját céljaikra használják fel a törvényeket”.

Az alkotmánybíróság megerősítette azon határozatát is, miszerint az egyiptomi parlamenti képviselők harmadát alkotmányellenes módon választották meg. A döntés a Muszlim Testvériség és az ultrakonzervatív szalafista an-Núr pártját érinti, akiknek népszerűsége sokat esett a tavalyi választás óta.

Mivel az alkotmány 32. cikkelye kimondja, hogy a parlamentnek legalább 350 tagúnak kell lennie, s a tegnapi ítélet nyomán csak 335 képviselő marad, ezért a választás befejezéséig megbénult volna a kairói törvényhozó testület. Azonban nem sokkal később a kairói alkotmánybíróság közzétette határozatát, melyben jelezték, mivel a parlament tagjainak harmadát alkotmányellenesen választották meg, ezért “a testület jelenlegi összetétele jogellenesnek minősül” – ennek értelmében a teljes parlamentet fel kell oszlatni, s új választásokat kell kiírni.

A kormányzó hadsereg az alkotmánybíróság döntéséről rendkívüli ülésen tanácskozott. Többen a katonai erők győzelmének tekintették a határozatot, amely zavarossá teszi az átmenetet. Marc Lynch a Foreign Policy külpolitikai lapban a következőket írta: “Az alkotmánybíróság döntése, amely a kormányzó Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa érdekében történt, veszélyes útra tereli Egyiptomot. Ez még csak a kezdete ennek a borzasztóan félreirányított, új átmeneti korszaknak. Mi jön ezek után? Egy 1991-es Algéria újrajátszása? Visszatérünk 2011 január 25-höz? Vagy egészen 1954-ig?… Senki sem tudja igazán”. Abdel Rahman Husszein kairói tudósító egyenesen azt állította, a bíróság döntése a kormányzó hadsereg “csendes puccsa”, egy erős gyomronrúgás a Testvériség számára, nem beszélve arról, hogy megkérdőjelezi az igazszolgáltatás függetlenségét is. “Parlament hiányában a hatalom visszaszáll a katonai juntára, amely az átmenet tavalyi kezdete óta kormányoz, s kormányzott Mubarak alatt” – fogalmazott.

A bíróság épülete előtt több tucatnyian tüntettek a döntés nyomán. A rendőrség kordonokkal, s intenzív jelenléttel próbálta fenntartani a rendet.

forrás:igoogle.hu

Leave a Reply 221 megnézve, 2 alkalommal mai nap |