< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Középpontban a levéltárak jövője és az elektronikus közigazgatás Háromszázan tanácskoznak a szegedi vándorgyűlésen

| Mobile | RSS

Középpontban a levéltárak jövője és az elektronikus közigazgatás Háromszázan tanácskoznak a szegedi vándorgyűlésen

2012. június 15. | hozzászólás | Közélet

Az elektronikus közigazgatás lesz a témája az idei Levéltáros Vándorgyűlésnek, amelyre több mint háromszáz hazai és külföldi vendéget vár a házigazda Csongrád Megyei Levéltár. A szakma legrangosabb rendezvényének a Magyar Nemzeti Levéltár létrehozása és a megyei levéltárak további működése is témája lesz.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben megrendezi az egyik legrangosabb szakmai találkozót, a levéltáros vándorgyűlést. A tanácskozás helyszíne évenként változik, a rendezvénynek ezúttal Szeged ad otthont. A három napos programsorozat fő témája az elektronikus közigazgatás és elektronikus levéltárak létrejötte lesz. Célja, hogy a szakemberek megvitassák, a levéltárak hogyan válhatnak elektronikus szolgáltatásaik segítségével a közigazgatás hatékony partnerévé, illetve hogyan tehetik széles körben ismertté és elérhetővé az általuk feldolgozott dokumentumokat. Az eddigi eredmények mellett – szó esik például az elektronikus nyilvántartó rendszerek fontosságáról, az adatok hosszú távú fennmaradásának műszaki követelményeiről, valamint arról is, hogy a levéltáraknak milyen nagyságrendű információ megőrzésére kell tartósan felkészülniük. A külföldi példákat is bemutató szakmai főrum keretében plenáris üléseken, és különböző szekciók kerekasztal- beszélgetésein tárgyalnak a lehetséges gyakorlatról.
Az idei vándorgyűlés másik fontos témája az a szervezeti átalakítás, ami a megyei levéltárakra a közeljövőben vár. A Magyar Nemzeti Levéltár létrehozása, – amelybe a megyei levéltárak is integrálódnának – számos kérdést vet föl, amelyek megválaszolására egy ilyen szakmai fórum kiválóan alkalmas. Az összlevéltári találkozó jelentős epizódja lesz még az egyesületi tisztújítás a rendezvény első napján.
A vándorgyűlés szervezői a Magyar Levéltárosok Egyesülete, a Csongrád Megyei Levéltár, Budapest Főváros Levéltára, a Magyar Országos Levéltár, valamint a Nemzeti Infokommunikációs Zrt.

A rendezvény hivatalosan június 18-án, hétfőn 13.00 órakor kezdődik az Ifjúsági Házban.

A megnyitó előtt, 12.45-től a sajtó rendelkezésére állnak a konferencia szervezésében résztvevő, a közös tanácskozást köszöntő szakemberek:

Dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, levéltári miniszteri biztos, Emberi Erőforrások Minisztériuma,
Dr. Mikó Zsuzsanna főigazgató, az E-Levéltár konzorciumából Magyar Országos Levéltár konzorciumi tag
Tyekvicska Árpád elnök, Magyar Levéltárosok Egyesülete
Dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója
Dr. Karol Biernacki igazgató, Csongrád Megyei Levéltár

Minden érdeklődőt várnak a szervezők!

Szeged, 2012. június 15.

Varga Márta
kommunikációs vezető
Csongrád Megyei Kormányhivatal
6741 Szeged, Rákóczi tér 1.

Leave a Reply 224 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: