< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Extrém sugárzás: országos figyelmeztetés

| Mobile | RSS

Extrém sugárzás: országos figyelmeztetés

2012. június 18. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A várható hőség miatt az egész ország területére másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Extrém UV-B sugárzás várható.

Az OMSZ honlapján olvasható előrejelzés szerint az országban szinte mindenütt 25 Celsius-fok körüli vagy a feletti napi középhőmérséklet várható. Az UV-B sugárzás is extrém lesz, a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,2-es. A legerősebb értékek a déli megyékben várhatók. Az Időkép jelentése szerint hétfő reggel kilenckor már 30 fokot mutatott a hőmérő Győr, Tiszakécske, Tét, Makó és Kondoros közelében, Nagykanizsánál, Hetényegyházánál és Kaposvárnál pedig 28 fokot mértek.
12 Támad a hőség

Kedden még melegebbre lehet számítani, ezért harmadfokú (legmagasabb) előrejelzés lesz érvényben Bács-Kiskun, Pest, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. A többi megyére keddre is másodfokú figyelmeztetést rendeltek el.

Éjszaka is 20 fok fölött

Mint azt Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szombaton elmondta: a hét első napjaiban 33-35 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, és várhatóan éjszaka sem lesz 20 foknál hidegebb. Számítani lehet arra, hogy a hőség miatt egyes területekre veszélyjelző figyelmeztetést adjon ki a meteorológiai szolgálat.

Hiába volt egyébként már a hét végén is nagy meleg, nem dőltek meg a melegrekordok. A mentőknél is viszonylagos nyugalom volt.

Extrém erős sugárzás esetén a fehér, szeplős bőrű, szőke vagy vörös hajú, kék szemű emberek már 14 perc alatt leégnek, míg a szerencsésebb génállománnyal rendelkezőknél ez az idő 30 perc – mondta Tóth Zoltán meteorológus az OMSZ áprilisi konferenciáján. A szakember azt ajánlotta, sem túl sokat, sem túl keveset nem ildomos a szabadban dolgozni, ugyanis rémisztő szemdaganatok is kialakulhatnak. Szerencsére ma már UV-mérő és az előrejelző is segít abban, hogy megtudjuk, mekkora sugárzásra számíthatunk.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 348 megnézve, 1 alkalommal mai nap |