< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: 104 vizsgálatot indított a NÉBIH tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt 2011-ben

| Mobile | RSS

104 vizsgálatot indított a NÉBIH tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt 2011-ben

2012. június 20. | hozzászólás | nébih

2012. június 18-án a Parlament elfogadta a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény módosítását, amelynek végrehajtása – országos illetékességgel – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hatáskörébe tartozik.

A törvénymódosítás eredményeként többek között bővítésre került a beszállítók fogalma, a kivételek tekintetében bővült a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma, de pontosításra került az önköltségi ár alatti értékesítés fogalma is az üzemi általános költségre vonatkozó meghatározással.

Kiemelt jelentőséggel bír egy új magatartási szabály a diszkriminatív árazás tiltása, mely szerint, tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül, ha a kereskedők – összetétele és érzékszervi tulajdonságai alapján – azonos termékeknél más árrést alkalmazzanak a magyar, illetve a külföldi áruknál. Ez a tilalom többek között a tej, a tőkehús, a vágott baromfi, a zöldség és gyümölcs termékek árazásánál lesz fontos.

A tisztességtelen forgalmazói magatartást – beleértve a beszerzési ár alatti értékesítés vizsgálatát is – az üzletláncok és azok beszállítói viszonylatában a NÉBIH vizsgálja. Az elmúlt évben 104, míg 2010-ben 28 ügyben vizsgálódott a hivatal. A vizsgálatok alapján 2011-ben 24 esetben mintegy 642 millió Ft összegben indult eljárás bírság megfizetésére, 2010-ben pedig 27 esetben 759 millió Ft értékben. Fontos hangsúlyozni, hogy az elmúlt két évben indított vizsgálatok csak részben zárultak le, az ügyek többsége folyamatban van, beleértve a KÚRIA előtti felülvizsgálatokat is. A NÉBIH honlapján – a törvény előírásainak megfelelően – megtekinthetőek a határozattal vagy kötelezettségvállalással zárultak ügyek részletei.

2011-ben az esetek döntő többségét a beszerzési ár alatti értékesítések tették ki, megállapítást pedig mindössze négy esetben tett a Hivatal, a szigorú törvényi előírás tehát betöltötte szerepét, a jogkövető magatartás látványosan javult.

A javuló tendencia ellenére természetesen a NÉBIH továbbra is szigorúan ellenőrzi a területet. 2012-ben több forgalmazói magatartást is érintő vizsgálatot indított 17 ügyben 12 kereskedőnél részben bejelentésre, részben saját hatáskörben, míg beszerzési ár alatti értékesítést érintően 6 ügyben 32 termék vizsgálatát indította el a Hivatal négy üzletláncnál.

Budapest, 2012. június 20.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Agrárpiac Ellenőrzési Önálló Osztály

Leave a Reply 1803 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: