< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Pokoli hőség várható a jövő hét közepéig

| Mobile | RSS

Pokoli hőség várható a jövő hét közepéig

2012. június 30. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A legmagasabb fokú hőségriasztás lépett érvénybe ma nulla órakor, a napi maximumhőmérséklet akár a negyven fokot is elérheti – a riadót szerda éjfélig rendelte el az országos tiszti főorvos. Ebben a forróságban nem ritka az eszméletvesztés, amely néhány pillanattól pár percig tart, de sosem húzódik negyedóránál tovább.

A beteg az ájulás előtt rendszerint émelygést érez, gyakori kísérőjelenség a fülzúgás és a homályossá váló látás, az egész test hirtelen leizzadása. Amennyiben nem gondoskodunk a folyadék- és só pótlásáról a tartós melegben, vízmérgezés is kialakulhat, amely elsősorban látászavarral és izomgörcsökkel írható le. Hőgutánál akár a 41 Celsius-fokra is felhevülhet a test, amelyet fejfájás, szédülés, hányinger és hányás előz meg, később pedig tudatzavar és eszméletvesztés jelentkezik.

A súlyosabb gondokat elkerülendő a napi ajánlott 1,5-2 liter folyadéknál a hőségriadó alatt jóval többet kell fogyasztani, és különösen igaz ez azokra, akik a szabadban, esetleg a tűző napon dolgoznak. Ájulásos rosszullét esetén a legfontosabb a vérkeringés helyreállítása, ehhez pedig az a legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen fektetik le a segítségre szorulót.

Tanácsok kánikulában

Vizet osztanak mától a nagyobb budapesti pályaudvarokon, illetve tíz vidéki vasútállomáson, többek között Miskolcon, Zalaegerszegen és Szegeden a hőségriadó miatt. A MÁV mellett a GYSEV is hűtött, szénsavmentes ásványvizet oszt az utasainak, amíg a riasztás érvényben van. Továbbá a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a sínek hőmérsékletét, és abban az esetben, ha a 45 fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. A felső vezetékek a nagy melegben megnyúlnak, így szakadás, áramszedőtörés és sérülés előfordulhat.

A jövő hét közepéig száraz, napos idő várható, az ország legnagyobb részén 27-30 fokos napi középhőmérséklettel; szerdától néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de még így is a sokévi átlagnál melegebb időre van kilátás.

Népszava-információ

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 751 megnézve, 1 alkalommal mai nap |