< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbántól hangos megint a külföldi sajtó – Kemény mondatok Az Orbán–Ponta-párhuzamtól hangos a nyugati sajtó

| Mobile | RSS

Orbántól hangos megint a külföldi sajtó – Kemény mondatok Az Orbán–Ponta-párhuzamtól hangos a nyugati sajtó

Brüsszeli illetékesek és romániai elemzők párhuzamba állítják a jelenlegi romániai belpolitikai fejleményeket azzal, ahogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2010 óta kormányoz, ám a romániai események „szédítő sebességgel bontakoznak ki” – írta értékelésében a Financial Times (FT). A brit lap mellett hétfőn a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a Berliner Zeitung és a Financial Times Deutschland (FTD) is párhuzamot keresett a magyar és a román vezetés között.
hirdetés

A londoni gazdasági napilap kelet-európai szerkesztője, Neil Buckley szerint Magyarországhoz hasonlóan most a romániai események is megmutatják, hogy az európai intézmények csak korlátozott eszközrendszerrel tudnak nyomást gyakorolni azokra az országokra, amelyek letérnek a demokratikus útról. Az FT szerkesztője brüsszeli illetékeseket idéz, akik szerint ha a romániai helyzet romlik, akkor az EU továbbra is akadályozhatja Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez, vagy felfüggesztheti a folyósításokat az uniós strukturális alapból.

Buckley szerint azonban egyelőre nem egyértelmű, hogy a román kormánykoalíció képes lesz-e olyan messzire eljutni, mint a Fidesz. Victor Ponta miniszterelnök nem olyan karizmatikus személyiség, mint Orbán Viktor, és nincs is akkora személyes támogató tábora. Magyarország emellett 2010-ben elég erős volt pénzügyileg ahhoz, hogy hátat fordíthasson az IMF-nek és nem szokványos gazdasági intézkedésekkel próbálkozzon – bár tavaly ismét arra kényszerült, hogy az IMF segítségét kérje. Elemzői vélemények szerint azonban Románia valószínűleg nincs abban a helyzetben, hogy megengedhesse magának a jelenlegi 5 milliárd eurós IMF-hitelkeret felüggesztését, és ez rákényszerítheti az országot, hogy tartsa magát a megállapodásban szereplő gazdasági reformokhoz – áll a Financial Times cikkében.

Németországban hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap, a baloldali Berliner Zeitung és a Financial Times Deutschland (FTD) című üzleti lap egyaránt foglalkozott a romániai helyzettel, amellyel kapcsolatban szóba hozta Magyarországot is.

Az FAZ-ban Karl-Peter Schwarz, a lap Romániával foglalkozó tudósítója az Így beszélnek a puccsisták című írásában kifejtette: „legkevesebb három okból is téves” az a beállítás, hogy Románia „orbanizálódik”. Magyarországon ugyanis „nem megszegték az alaptörvényt, hanem lecserélték a kommunista alkotmányt”. Másodszor „Orbán Viktor demokratikus választáson szerzett alkotmányos többségre támaszkodik”, Victor Ponta viszont „parlamenti dezertőrökre”. Harmadszor az Orbán-kormány „egy szocialista kormányt követett, amely gazdaságilag tönkretette az országot, Romániában viszont a konzervatív kormányok egy takarékossági programmal megóvták az országot a görögországihoz hasonló katasztrófától” – áll a lap címoldalán közölt kommentárban.

A Berliner Zeitung Peter Riesbeck Demokráciatámogatás Európa közepén című kommentárját közölte, amely szerint az EU dicséretet érdemel, amiért „megrótta Victor Ponta román miniszterelnököt az államfő puccsszerű leváltása miatt”. Az EU két évvel korábban „először kevéssé meggyőzően cselekedett, amikor Orbán Viktor kormánya Magyarországon méltatlan módon kikapcsolt demokratikus intézményeket”, és „későn kötötte a pénzügyi támogatást a jogállami garanciák betartásához”.

Az FTD vezércikket közölt Az EU holtterében címmel. Kifejtette, hogy Romániában „kiüresedett a hatalmi ágak elválasztásának elve”, és utalt az Európai Parlament szociáldemokrata elnökének nyilatkozatára, amely szerint Ponta nem sértette meg az EU működéséről szóló szerződést. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az a veszély fenyeget, hogy az „EU már megint nem találja meg a közös hangot”, és ezért végül „nem tartóztatja fel a szocialista kormányfőt”.

Az EU-n belüli „viszonylag fiatal demokráciákkal szemben alkalmazott bánásmódban ismét megmutatkozik, hogy a pártpolitika túlságosan gyakran határozza meg a kritika hevességét, vagy éppen gyengeségét. Orbán Viktor, a sajtószabadságot az országában erősen korlátozó konzervatív magyar miniszterelnök esetében például az Európai Néppárt politikusai feltűnően észrevehetetlenek voltak” – írta az

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 325 megnézve, 1 alkalommal mai nap |