< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szívatja Molnár a korosodó fideszeseket

| Mobile | RSS

Szívatja Molnár a korosodó fideszeseket

Ilyen még nem volt: egy parlamenti párt összes képviselője bojkottálja a költségvetési szavazást.

Levelet küldött a hatvankét évnél idősebb fideszes képviselőknek a gyurcsányista Molnár Csaba. A borítékokat a délután fél egykor elrendelt szünetben vitték be a címzettek üléstermi padjaihoz a teremszolgák.

Az összesen harmincfőnyi érintett egy-egy az országgyűlési mandátumról lemondó biankó nyilatkozatot kap kézhez.

Idézzük a dokumentumot: „Arra való hivatkozással, hogy az Országgyűlés az én támogatásommal elfogadta a bírák kényszernyugdíjazásáról szóló törvényt, amely alapján 2012-ben 62. életévüket betöltött tapasztalt, tisztességes bírák százainak kell idő előtt nyugdíjba vonulniuk. A törvény elfogadása óta az általam támogatott kormány ugyanezt az elvet kívánja érvényesíteni egyetemi vezetők, kórházigazgatók kapcsán is. A kormány szerint csupán egy egységes, diszkriminációtól mentes nyugdíjkorhatár bevezetéséről van szó, amely mindenkire vonatkozik, aki a közszolgálatban dolgozik.

62. életévemet betöltött országgyűlési képviselőként tisztességtelennek és erkölcstelennek tartanám, ha ez a szabály nem vonatkozna a kényszernyugdíjazási törvényt támogató országgyűlési képviselőkre is, ezért szolidaritást vállalva a többi, az én támogatásommal nyugdíjba kényszerített közszolgálatban dolgozóval a mai napon képviselői tisztségemről lemondok és nyugdíjba vonulok.”

A jelzett törvényre nemmel szavazóknak Molnár nem küldött a nyilatkozatból, amit nyilván a fidesz-kádéenpések sem fognak aláírni.

Orbáni perverzió

Molnár nagyon pörög a parlament mai szezonzáró napján. Még egy reggeli sajtótájékoztatóján azt jelentette be a frakciótlan Demokratikus Koalíció frakcióvezetője: pártja nem vesz részt a költségvetés fő számainak mai szavazásán.

Molnár elismeri, a rendszerváltás utáni magyar parlamentben példátlan, hogy egy párt bojkottálja a költségvetési szavazást, „de az is példátlan, hogy egy költségvetés legfőbb adatait már fél évvel” a tárgyév előtt elfogadjon a Ház. A képviselő szerint, amíg azt sem tudni, hogy 2012 első felének makroadatai miként alakulnak, „üres színjáték” 2013 fő számairól szavazni. Úgy véli, „a 2013-as költségvetés az idei őszt sem fogja megélni”.

Molnár azt állítja, „orbáni perverzió” okozza ezt a helyzetet: a miniszterelnök „pozíciót foglal” a jövő héten kezdődő IMF-tárgyalások előtt, hogy a Világbank delegációja előtt néhány követelés kapcsán azzal takarózhasson, a törvényhozás megkötötte a kezét.

Molnár azt mondja, „valóságos költségvetés” szavazásán részt vettek volna, „hibás költségvetés szavazásán is, csináltunk már ilyet”, de Orbán mostani „pávatáncához” nem asszisztálnak.

Molnár felrótta a miniszterelnöknek, hogy „míg a környező országokban mindenki megy ki a recesszióból, Magyarország tovább töpörödik”.

A többi marad

A többi ellenzéki párt bent ül majd a szavazáson.

A Jobbik nem bojkottál – ezt Volner János ígérte sajtótájékoztatóján. “Annak ellenére bent leszünk – így a képviselő -, hogy a kormánypártok leszavazták az összes módosító indítványunkat. De természetesen nemet nyomunk a kétszínű és visszás gazdaságpolitikára és a költségvetés fő számaira.”

Az LMP-s Karácsony Gergely és a szocialista Puch László szintén úgy nyilatkozott: ott lesznek a szavazáson
forrás:hír24.hu

Leave a Reply 341 megnézve, 1 alkalommal mai nap |