< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kórokozók kombinációja a rejtélyes kambodzsai gyermekhalálozás mögött

| Mobile | RSS

Kórokozók kombinációja a rejtélyes kambodzsai gyermekhalálozás mögött

Az Egészségügyi Világszervezet a kambodzsai egészségügyi minisztériummal együttműködésben arra a megállapításra jutott, hogy az országban több mint 60 gyermek halálát okozó rejtélyes betegség hátterében korokozók kombinációja állt – tájékoztatták a CNN-t a vizsgálatba beavatott orvosok.

A beteg gyerekektől vett mintákban a laboratóriumi tesztek kimutatták az idegrendszeri betegségeket okozó enterovírus 71, a tipikusan sertéseket veszélyeztető streptococcus suis, és a moszkitók által terjesztett dengue jelenlétét is. Mivel az egészségügyi szervezet hivatalosan még nem publikálta a vizsgálat eredményeit, az információt közlő orvosok nem akarták felfedni kilétüket.

A Kantha Bopha Gyermekkórház vezetője, dr. Beat Richner 66 gyermek kezelésében vett részt, akikből mindössze kettőnek az életét sikerült megmenteni. Az ismeretlen szindrómával küzdő kicsik többsége még kórházba kerülésük napján életét vesztette. Richner doktor tájékoztatása alapján a betegek agyvelőgyulladástól szenvedtek, valamint utolsó óráikban a tüdő léghólyagocskáinak teljes szétroncsolódása volt megfigyelhető. Mivel a betegség eredete nem volt tisztázott, a gyerekeket szteroidokkal kezelték, ami – elnyomva immunrendszerük működését – tovább súlyosbította a helyzetet.

A Genetic Vaccines and Therapy című lap szerint az EV71 vírus, melynek nincs hatékony ellenszere, enyhébb esetekben megfázás szerű tüneteket, vagy hasmenést okoz, valamint ez a korokozó áll a kéz-, száj- és lábbetegség hátterében is. A felnőttek fejlett immunrendszere általában megfelelően védekezik a vírus ellen, amivel szemben a kicsik azonban védtelenek. Esetükben víz gyülemlik fel az agyban, ami gyermekbénuláshoz hasonló tüneteket, végül halált okozhat.

A kór jelenlegi felbukkanásában több tényező is szerepet játszott. Kambodzsában májustól októberig tart az esős időszak, mely során a moszkitók által terjesztett fertőzések, mint például a dengue, nehezen kontrollálhatóak. További problémát jelent a vezetékes víz hiánya, minek következtében számos háztartásnál az esővizet tartályokban gyűjtik össze, melyek a moszkitók kedvenc szaporodási helyéül szolgálnak.

Az egészség szakszerű védelmét tovább nehezíti, hogy Kambodzsában, mint a világ sok más részén is, a szülők először otthon próbálják meg kezelni gyermeküket. Ha ez nem vezet eredményre, akkor mennek el a helyi rendelőbe, és csak végső esetben jutnak el kórházba a nagy távolságok miatt.

Dr. Richner tájékoztatása alapján múlt szombat óta szerencsére nem regisztráltak új megbetegedéseket.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 240 megnézve, 1 alkalommal mai nap |