< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Maszkos fegyveresek az utcán, gyermeke szeme láttára fogták el

| Mobile | RSS

Maszkos fegyveresek az utcán, gyermeke szeme láttára fogták el

Maszkos fegyveresek az utcán, gyermeke szeme láttára fogták el
Budapest – Közvetlenül veszélyezteti, sérti a gyermekek jogait, ha előttük alkalmaznak a szülővel szemben rendőrségi kényszerintézkedést, közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön.
.
Szabó Máté hivatala ezt egy panasszal kapcsolatban tudatta, amely szerint maszkot viselő, fegyveres rendőrök a nyílt utcán, kiskorú gyermeke szeme láttára fogták el, kényszerítették a földre és bilincselték meg a szülőt.
.
A közleményben kiemelték: az ombudsman szerint a rendőröknek tekintettel kell lenniük a gyermek pszichés fejlődésére és a gyermekbarát igazságszolgáltatás követelményére. Kisgyermekkorban a lelki, érzelmi fejlődés legfontosabb támpontja a szülő, és ha őt éri támadás, azt a gyermek saját maga elleni támadásként élheti meg, mutattak rá.
.
Szabó Mátéhoz intézett beadványukban a szülők nemcsak azt panaszolták, hogy a rendőrök a nyílt utcán, kiskorú gyermekük szeme láttára fogták el, kényszerítették a földre és bilincselték meg egyiküket, hanem az elfogást is szükségtelennek és aránytalannak ítélték, tették hozzá.
.
Az ombudsman megállapította, hogy a rendőrök nem sértették meg a panaszos emberi méltósághoz, illetve személyes szabadsághoz fűződő alapjogát, megfelelő hangnemben beszéltek a panaszosokkal, és megfelelően tájékoztatták őket arról, hogy mi történik, fűzték hozzá. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézkedés megtervezésekor figyelemmel kellett volna lenni arra, hogy az eseménynek egy gyermek is szemtanúja lehet, és az átéltek hatással lehetnek a pszichés fejlődésére. Ennek a szempontnak a mérlegelése elmaradt, és a rendőri intézkedés végrehajtásakor sérültek a gyermek jogai, írta vizsgálati jelentésében az ombudsman.
.
Az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjénél, hogy a jövőben ne csak a rendőri intézkedés érintettjeinek és a környezetnek a biztonságára legyenek tekintettel. Ha az intézkedés – akárcsak közvetve – érinthet kiskorút, vegyék számításba azt a hatást is, amelyet egy ilyen eljárás a gyermek pszichés fejlődésére gyakorolhat, hangsúlyozták.
.
Szabó Máté kérte továbbá azt is, hogy a vezető hívja fel az irányítása alá tartozó rendőrök figyelmét arra, hogy – az azonnal elhárítandó életveszély helyzeteinek kivételével – lehetőleg ne kiskorú gyermeke előtt alkalmazzanak kényszerintézkedést a körözött ember elfogásakor.

forrás:amerikai népszava online.hu

Leave a Reply 249 megnézve, 1 alkalommal mai nap |