< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Háborús bűnös lehet egy budapesti nyugdíjas

| Mobile | RSS

Háborús bűnös lehet egy budapesti nyugdíjas

Egy brit bulvárlap hajtotta fel a Simon Wiesenthal Központ legkeresettebb náci háborús bűnösét. Csatáry Lászlóra a túlélők úgy emlékeznek vissza, mint aki kutyakorbáccsal verte a zsidókat. A vád szerint a most 97 éves férfi több mint tizenötezer zsidó deportálásában segédkezett.

A Sun brit bulvárlap azt állítja, Budapesten megtalálta a legkeresettebb világháborús bűnöst, Csatáry Lászlót. Az újság riportere fotókat is készített a most 97 éves Csatáryról, ezeken egy korához képest jó passzban levő férfi látható.
A The Sun cikke Csatáry László felkutatásárólFotó: The Sun

Csatáry ügye akkor került újra a figyelem központjába, amikor a Simon Wiesenthal Központ áprilisban kiadta éves jelentését. Ebben a férfi Ladislaus Csizsik-Csatary néven szerepelt a tíz legkeresettebb náci háborús bűnös között, a lista elején. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán a Magyar Királyi Rendőrség kassai parancsnokaként nagyban hozzájárult 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásához. A haláltábort csak néhány százan élték túl, a túlélők beszámolói szerint Csatáry szadista ember volt, aki kutyakorbáccsal verte a deportálására váró zsidókat, arra kényszerített őket, hogy puszta kézzel ássanak a fagyott földben, és parancsot adott arra, hogy aki menekül, azt le kell lőni.
Alsónadrágban nyitott ajtót

A Sun is a Simon Wiesenthal Központtól kapott információkat a férfi hollétéről, és meg is találták Budapesten Csatáryt, akit követtek is, amikor a férfi kimozdult otthonról. A Sun leírja, hogy Csatáry villamossal egy közeli plázába ment, ahol egy jobboldali újságot vásárolt, majd két órán át beszélgetett egy vörös hajú nővel. Ezután bevásárolt, és két szatyorral hazament.
A The Sun riporterei megpróbáltak beszélni veleFotó: The Sun

A lap megpróbált beszélni Csatáryval, aki alsónadrágban nyitott ajtót a riporternek, ijedten viselkedett, és nem engedte be az újságírót. „Nem, nem. Menjen el” – mondta, amikor a riporter a múltjáról kérdezte. Amikor a riporter visszakérdezett, tagadja-e, amivel vádolják, Csatáry annyit mondott: „Nem tettem meg, menjen el innen” – majd becsukta az ajtót.

A Sun több bizonyítékot talált arra, hogy a férfi valóban Csatáry. Az idős ember pár hete elköltözött, de előző helyén „Csatáry papaként” ismerték szomszédjai, és új lakhelyén a csengőn ugyan Smith név szerepel, de a postaládán a „Smith L Csatary” felirat. Ezenkívül a lap azt állítja, a férfi kanadai akcentussal beszélte az angolt, ami szintén gyanús. Csatáry ugyanis a világháború után elmenekült Kassáról – 1948-ban távollétében halálra ítélték Csehszlovákiában –, majd Kanadában bukkant fel, ahol évtizedekig élt Montrealban és Torontóban műkereskedőként. Amikor 1997-ben rájöttek a kilétére, Kanada megvonta tőle az állampolgárságot, és jogi lépéseket tett, hogy kitoloncolja a háborús bűnöst.

Ezt megelőzve azonban Csatáry elmenekült az országból, és másfél évtizedre újra eltűnt. Csatáry kanadai ügyvédei egyébként azzal védekeztek, hogy a férfinak csak korlátozott szerepe volt a kassai zsidók deportálásában.
Vizsgálják a bizonyítékokat

A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője, Efraim Zuroff egy informátorra hivatkozva már áprilisban jelezte, hogy Csatáry ma Magyarországon, Budapesten él. A jelentésre akkor a Budapesti Nyomozó Ügyészség is reagált: közölte, hogy tavaly szeptember óta nyomoznak Csatáry ügyében, de akkor még az adatgyűjtésnél tartottak, senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

Efraim Zuroff Az Utolsó Esély Akció – küzdelem a náci háborús bűnösök felelősségre vonásáért című könyve magyar nyelvű kiadásának bemutatóján éppen a héten beszélt Budapesten. Elmondta, hogy hét elején a főügyészségen járt, és azt kérte, akadályozzák meg, hogy Csatáry elmeneküljön Magyarországról. Az igazgató közölte, hogy talált Ausztráliában egy kassai túlélőt, akinek – állítása szerint – kilenc rokonát Csatáry küldte halálba – írja a Hetek.hu.
1945. április 25. Egy amerikai katona egy budapesti magyar zsidó túlélővel beszél, akit a penigi koncentrációs táborban találtak élve. Fotó: David Sherman / Europress / Getty

A háborús bűnösöket üldöző központ üdvözölte a Sun riportját, és reményét fejezte ki, hogy a történtek után a budapesti ügyészség lépni fog, és igazságszolgáltatás elé állítja Csatáryt. A Sun azt írja, az általa talált bizonyítékokat átadta az illetékes hivatalnak, a lap újságírói találkoztak dr. Hetényi Gáborral, a Budapesti Nyomozó Ügyészség ügyészével. A Fővárosi Főügyészség főügyész-helyettese, dr. Varga Jenő elmondta a lapnak, hogy zajlik a nyomozás, az ügyészség tanulmányozza a kapott információkat.

Próbáltunk kommentárt kérni a Budapesti Nyomozó Ügyészségtől, de azt a választ kaptuk, hogy vasárnap nincs senki, aki nyilatkozni tudna.
Akik szabadlábon vannak

A Simon Wiesenthal Központ hét legkeresettebb náci háborús bűnöse jelenleg Csatáry mellett:

Gerhard Sommer, német származású, 93 éves, volt SS-főtiszt, 560 olaszországi civil kivégzésével vádolják. Egy idősek otthonában él Hamburg mellett.

Vlagyimir Katrijuk, ukrán származású, 90 éves, a vád szerint részt vett a katyini mészárlásban. Kanadában él.

Zentai Károly, magyar származású, 90 éves, a vád szerint részt vett a budapesti zsidóüldözésben, halálra vert harmadmagával egy 18 éves zsidó fiatalembert. Ausztráliában él.

Sören Kam, dán származású, 90 éves, a háború idején az SS Viking Divízió nevű dán erőszakszervezet önkéntese volt, egy antifasiszta lap főszerkesztőjének meggyilkolásával vádolják. Németországban él.

Ivan Kalymon, ukrán származású, 91 éves, a lvivi (ma Ukrajna) gettót felügyelő csendőr volt, a vád szerint részt vett a deportálások szervezésében és kivégzésekben is. John Kalymon néven több mint hatvan éve az Egyesült Államokban él, de tavaly januárban kiutasították, és megfosztották amerikai állampolgárságától is. Ennek ellenére továbbra is az országban maradt, mert még nincs ország, amelyik befogadja.

Algimantas Dailide, litván származású, 88 éve, Litvániában tartóztatott le zsidókat és lengyel ellenállókat, a foglyokat a nácik kivégezték. Bár 2006-ban börtönbüntetésre ítélték Litvániában, nem kellett börtönbe vonulnia egészségi állapota miatt. Jelenleg Németországban él.

Helmut Oberlander, ukrajnai német származású, 88 éves, tagja volt egy náci halálkommandónak. Kanadában él.
forrás:index.hu

Leave a Reply 269 megnézve, 1 alkalommal mai nap |