< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Önégetés Tel-Avivban

| Mobile | RSS

Önégetés Tel-Avivban

A tüntető a romló szociális helyzet miatt gyújtotta fel magát szombat este, állapota súlyos.

Tel-Avivban felgyújtotta magát szombat éjjel egy izraeli tüntető a romló szociális helyzet miatt, az egy éve kezdődött széleskörű tüntetések évfordulóján. A 10-es tévécsatornán látni lehetett az égő férfit, akit a körülötte lévők ruhadarabokkal és vízzel próbáltak meg eloltani. Kórházba szállították, állapota súlyos.

A negyvenes férfi egy levelet hagyott hátra, amelyben azt írta, hogy “az izraeli állam meglopta őt, és emiatt semmije sem maradt”. Név szerint azzal vádolta meg Benjámin Netanjahu kormányfőt és Juval Steinic pénzügyminisztert, hogy “elvesznek a szegénytől és a gazdagoknak adnak”.

A társadalom gazdasági helyzetének romlása, a drágaság miatt tavaly nyáron tiltakozó mozgalom kezdődött az országban. Az évfordulón nem sikerült ismét nagy tömegeket mozgósítani: a várt százezrek helyett a legnagyobb felvonuláson is csak mintegy 7 ezren vettek részt Tel-Avivban.

Izraelben nagyon ritka az önégetés. 2005-ben egy tiltakozó nő halt meg így, amikor az izraeli megszálló erők kivonultak a Gázai övezetből, és több ezer telepest kényszerűen magukkal vittek.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 240 megnézve, 1 alkalommal mai nap |