< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A cél ekerülni a totális polgárháborút Jordán király: a damaszkuszi merénylet súlyos csapás a rezsimre

| Mobile | RSS

A cél ekerülni a totális polgárháborút Jordán király: a damaszkuszi merénylet súlyos csapás a rezsimre

Szörnyű csapás Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjére a szerdai damaszkuszi merénylet, amelyben meghalt a katonai hírszerzés vezetője – az államfő sógora -, valamint a védelmi miniszter és a felkelők elleni műveleteket irányító válságstáb vezetője.

II. Abdalláh egyúttal aggodalmát fejezte ki, nehogy a szíriai vegyifegyver-készletek szélsőséges iszlamisták kezébe kerüljenek.

Ez az utolsó esélye Aszad elnöknek, hogy elkerülje a totális polgárháborút, amely a legrosszabb forgatókönyv az egész régió számára – mondta a Szíriával szomszédos arab ország királya. Mint fogalmazott, a helyzet egyre bonyolultabb, “és ha egyszer belekerülünk az örvénybe, nem lehet többé kikerülni onnan”.

A jordániai uralkodó elmondta: információik szerint “egy ideje az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat is jelen van Szíria egyes régióiban”. Hozzátette, nem szabad, hogy a szíriai vegyifegyver-készletek “az ellenség kezére jussanak”.

Korábban az amerikai külügyminisztérium is figyelmeztetett erre a veszélyre, hozzáfűzve, hogy “jelenleg semmi nem utal arra, hogy a vegyi fegyverek ne a szíriai hatóságok ellenőrzése alatt állnának”.

Közben Kairóban több száz tiltakozó megrohanta a szíriai nagykövetséget, és ki akarta tűzni a szíriai felkelők zászlaját. Az egyiptomi biztonsági erők könnygázt vetettek be, hogy megfékezzék a tüntetőket. Tizennégy embert őrizetbe vettek.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 313 megnézve, 1 alkalommal mai nap |