< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Legalizálták a kórházi korrupciót

| Mobile | RSS

Legalizálták a kórházi korrupciót

2012. július 19. | hozzászólás | Közélet

Éppen egy büntethetőségi kitétellel legalizálta a közszférában dúló korrupciót az Orbán-kormány, amikor a kórházigazgatóknak felhatalmazást adott arra, hogy eldöntsék, a saját intézményükben engedélyezik-e az amúgy illegálissá tett hálapénz elfogadását. Noha az intézményvezetők sorra adják ki a megengedő utasításokat, egyelőre nem világos, hosszabb távon mi a kabinet célja a felelősség áthárításával.

Évente több tízmilliárd forintot is kitesz az orvosok zsebébe tömött hálapénz mértéke. Ebből következik az, hogy ugyanekkora összeggel, bérjuttatásként elejét lehetne venni és fel lehetne számolni az egészségügyben eluralkodott paraszolvenciának csúfolt korrupciót. Csakhogy az Orbán-kormány – a korábbi kabinetek hibáit követve és saját ellenzéki ígéreteit megszegve – továbbra sem az egészségügyi dolgozók megfelelő bérrendezésével orvosolja a helyzetet, ehelyett alkotott egy munkajogi rendelkezést, amely tiltja ugyan a korrupciót, de főnöki utasításra mégis engedélyezi.

A munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint ugyanis a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogyan nem rendelkezik. Egy kórházi orvos, vagy ápoló mindennemű hálát kifejező ajándék, vagy pénzösszeg elfogadása után büntethetővé válik, kivéve ha a főnöke jóvá nem hagyta. Arról azonban nem tudni, hogy mi van a bűncselekményre engedélyt adó munkáltatóval, vajon őt felelősségre lehet-e majd vonni a későbbiekben azért, mert az általa vezetett közintézményben jóváhagyta a feketepénzek áramlását. Noha az egészségügyi szakmában résztvevő érdekképviseleti vezetők szeretnek különbséget tenni az úgynevezett “előre kikövetelt”, valamint az utólagos, valódi hálapénz között, valójában teljesen ellenőrizhetetlen, hogy a hálapénzrendszerben miként kötődnek az “üzletek”.

A jelenlegi helyzetben azonban – mint szakértők megfogalmazták – épp a törvényalkotó az, aki eltűri a törvénysértést a paraszolvencia esetében, legalizálja a korrupciót, eltolva magától a probléma megoldását. Nem is meglepő, hogy néhány igazgató nyilvánosan nehezményezi, hogy nekik kell dönteniük a bűncselekmény-elkövetés eltűréséről. Szerintük ellenőrzés és ellenőrizhetőség hiányában a tiltás nem reális választási lehetőség, ráadásul egy főigazgatónak komolyan mérlegelnie kell azt is, hogy a bérből megélni képtelen egészségügyi dolgozók esetleg nemcsak az intézményt hagyják el, hanem még inkább el is fognak vándorolni az országból. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a paraszolvencia az egészségügyben ma olyan jövedelempótlás, amely még mindig sokakat az országban tart, így a főigazgatók kénytelen-kelletlen sorra adják ki a hálapénz-elfogadást engedélyező utasításokat.

A július elsején életbe lépett rendszer tehát elismeri, hogy a hálapénz ma nem a hála kifejeződése, hanem olyan feketepénz, amely nagyban hozzájárul a betegellátás rendszerének fenntarthatóságához. Csakhogy az Orbán-kormány nem ezt ígérte annak idején, így érthetetlen, miért nem törekszik az ily módon a betegellátásba áramló pénzek “kifehérítésére”. Az Országos Választási Bizottság egy tavalyi határozata azt állította: a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései értelmében “a hálapénz jogi sorsa rendezett”, hiszen a jövedelem részét képezi, így aki bizonyíthatóan ilyet fogad el, személyi jövedelemadót köteles utána fizetni, annak elmaradása pedig büntetőjogi következményekkel jár. Való igaz, mindig is kellett (volna) adózni a hálapénz után, most épp az azt elfogadó orvosnak 16 százalékos személyi jövedelemadót és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell befizetnie, így a kapott pluszpénzért tehát 43 százalékos adóterhet kellene leróni. Épp ezért vélhetően alig vannak, akik valóban bevallják a hálapénzt és le is adózzák, de hogy az egészségügyben dolgozók e tekintetben mennyire járnak el becsületesen, szintén tökéletesen ellenőrizhetetlen.

Felbecsülhetetlen “láthatatlan forrás”

A gazdaságilag aktív hazai lakosság 2009-ben fejenként átlagosan 9600 forint hálapénzt fizetett ki, azaz az aktív lakosság összességében legalább 32 milliárd forintnyi “láthatatlan forrással” is hozzájárul az egészségügyi rendszer működéséhez, hiszen emellett fizeti az átnevezett társadalombiztosítási járulékot. Ez derült legalábbis ki az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet által készített vizsgálatból, más kutatások alapján azonban ennek az összegnek a duplája is feketén áramolhat be a rendszerbe. A Corvinus Egyetem Marketing Tanszéke által, a Patika Egészségpénztár megbízásából készített felmérés szerint a legtöbb hálapénzt a kórházban adják az orvosoknak, átlagosan 28 500 forintot.

A “szokásos” összegek

Hely/szakember – Maximum* (Forint)

Gyógyszertárban :5000
Háziorvosnak : 100 000
Háziorvosnál nővérnek, egyéb személynek : 11 000
Rendelőben orvosnak : 100 000
Rendelőben nővérnek : 30 000
Rendelőben egyéb személynek : 11 000
Kórházban orvosnak : 500 000
Kórházban nővérnek : 150 000
Kórházban egyéb személynek : 20 000

* A felmérésben résztvevők által említett legmagasabb összegek.

Forrás: A Patika Egészségpénztár reprezentatív kutatása a betegek hálapénz-adási szokásairól, 2009 december

Ahol elfogadhatják*
– a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház
– a budapesti Szent János Kórház
– a fővárosi Uzsoki utcai Kórház
– a váci Jávorszky Ödön Kórház
– a nagyatádi kórház
– a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház
– a kecskeméti megyei kórház
– a kalocsai Szent Kereszt Kórház
– a nyíregyházi Egészségügyi Holding Zrt. tagkórházai
– a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
– a békéscsabai Réthy Pál Kórház
– a gyulai Pándy Kálmán Kórház
– a szegedi SZTE egyetemi klinikák
– a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház
– a makói Diósszilágyi Sámuel Kórház
– a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház
– a tatabányai Szent Borbála Kórház
– a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
– a marcali kórház
– az egri Markhot Ferenc Kórház
– a szombathelyi Markusovszky Ödön Kórház
– a debreceni Kenézy Kórház
– a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum klinikái
– a fővárosi Semmelweis Egyetem klinikái
– a soproni Erzsébet Oktató Kórház
– a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények

* A lista nem teljes

Forrás: Népszava-gyűjtés
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: