< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Újra bízik hazánkban a pénzügyi piac

| Mobile | RSS

Újra bízik hazánkban a pénzügyi piac

2012. július 19. | hozzászólás | Közélet

Idei mélypontjára süllyedt a csődkockázati mutató, kedvezően alakul a forint árfolyama is

Az IMF-tárgyalások hatására tegnap idei mélypontjára süllyedt a magyar csődkockázati mutató. A kormány szerint az állam képes finanszírozni az államadósságot a piacokról, de szükség van biztosítékra, ez lehet a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal. Ugyanakkor az MSZP álláspontja alapján a kormány „alibizik” a hiteltárgyalásokon, és valójában nem akar megállapodást kötni az IMF-fel.

Idei mélypontjára csökkent tegnapra a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, jelezve a piac derűlátását az előző nap Budapesten kezdődött IMF–EU-egyeztetésekkel kapcsolatban. A magyar országkockázati (CDS) árazás, amely kifejezi a magyar adósság ötéves besorolását, már kedden ötszáz bázispont alá süllyedt az IMF-tárgyalások hatására. A szerdai londoni kereskedésben 479-480 bázispont környékén mozgott a mutató, így a magyar országkockázati árazás már két euróövezeti tagországénál (Olaszország és Spanyolország) is lejjebb került. Eközben a hazai fizetőeszköz árfolyama tovább erősödött: kora este egy euróért valamivel több mint 284 forintot kértek a devizapiacon. Megírtuk, a javuló piaci bizalmat tükrözte az is, hogy kedden a három hónapos diszkont kincstárjegyet hét százalék alatti hozamon „vitték el” a befektetők. Eközben megérkeztek az Európai Unió szakértői is Budapestre: az IMF–EU-tárgyalásokról ugyanakkor továbbra is tart a hírzárlat. Varga Mihály magyar főtárgyaló korábbi nyilatkozata szerint Magyarország körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.

„A kormány szerint az állam képes finanszírozni az államadósságot a piacokról, de szükség van biztosítékra, ez lehet az IMF-megállapodás” – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról is, hogy a jövő évi költségvetés 320 milliárd forintos tartalékkal számol. „Azért tárgyalóasztal a tárgyalóasztal, hogy ott ütközzenek az álláspontok” – fogalmazott Giró-Szász András, utalva arra, hogy az IMF–EU-nak és a kormánynak eltérő elképzelései vannak a megállapodást illetően. Az MSZP szerint a kormány „alibizik” a hiteltárgyalásokon, és valójában nem akar megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal – mondta Kovács Tibor, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A távirati iroda t szerint az ellenzéki politikus azt követelte a kormánytól, hogy mutassa be, milyen programmal, „ajánlattal” kezdte meg a hiteltárgyalásokat. Hozzátette: elfogadják, ha a kabinet nem akarja a nyilvánosság előtt „kiteregetni a lapjait”, viszont azt kérik, hogy a kormány a gazdasági vagy a költségvetési bizottság zárt ülésén adjon tájékoztatást, vagy hívja össze a frakcióvezetőket az ügyben.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 263 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: