< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Szigorú befejezési határidőket ír elő az erdőgazdálkodók számára a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv

| Mobile | RSS

Szigorú befejezési határidőket ír elő az erdőgazdálkodók számára a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv

2012. július 21. | hozzászólás | nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az érintett erdőgazdálkodók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek a Nemzeti Vidékfejlesztés Terv (NVT) keretében finanszírozott erdőtelepítések befejezésére előírt határidők betartására. A támogatási rendelet a hatályos erdőtörvénytől eltérő – állománytípus csoporttól függő – határidőket állapít meg. Amennyiben ezt a gazdálkodó nem tudja teljesíteni, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elrendeli az addig felvett támogatási összegek visszafizetését.

2004-ben az NVT programban – egyetlen erdészeti vonatkozású jogcímként – hirdették meg a „Mezőgazdasági területek erdősítése” támogatási jogcímet, amely lehetőséget biztosított a mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas, de még a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben (MePAR) területalapú támogatási jogosultsággal rendelkező területek beerdősítésére, így a mezőgazdasági szerkezet-átalakítás elősegítésére, az erdőterület növelésére.
A súlyos szankciók elkerüléséhez – a tölgy és bükk célállományok kivételével – az érintett erdőrészletek telepítését a 6. évben, a tölgy és bükk főfafajú telepítéseket pedig a 10. évben be kell fejezni. Az egyéb kemény lombos támogatási kategóriába tartozó, főként csert tartalmazó célállományoknál a 6. évre történő befejezhetőség a tapasztalatok szerint fokozott problémát jelent. A tölgy és bükk támogatási csoportnál a befejezési kényszer csúcspontja 2017-ben várható, míg a további támogatási csoportok esetében 2012 és 2013 kritikus év lesz.
A NÉBIH felhívja az érintett erdőgazdálkodók figyelmét, hogy a támogatási rendelet módosítására nincs lehetőség. A befejezési határidők teljesítése alól kizárólag a vis maior eseménnyel érintett erdőrészletek kaphatnak átmeneti haladékot, amelynek elengedhetetlen feltétele, hogy az ügyfél az MVH egységes kérelem felületén, elektronikusan nyújtsa be vis maior kérelmét.

További részletek:
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/07_18_NVT_hataridok.html

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Erdészeti Igazgatóság

Leave a Reply 450 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: