< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Országos halászati ellenőrzést tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

| Mobile | RSS

Országos halászati ellenőrzést tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

2012. július 30. | hozzászólás | nébih

2012. július 27-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával országos átfogó halászati ellenőrzést tartottak a megyei kormányhivatalok és a megyei rendőrhatóságok a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal együttműködve.

A március 31-én lefolytatott országos átfogó halászati ellenőrzés jó tapasztalatainak eredményeként, a megyei kormányhivatalok halászati, valamint élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságai – a rendőrhatósággal és az adóhatósággal közösen – mintegy 80 munkacsoportban ismét kora reggeltől késő estig ellenőrizték a halászati-horgászati tevékenységet, és a halforgalmazó helyeket.

A korábbi ellenőrzéshez hasonlóan a hatóságok, mind a jelentős és horgászok által közkedvelt horgászvizeken, mind pedig a félreeső, ám horgászatra még alkalmas kisebb vízterületeken folytatták ellenőrzési tevékenységüket. A vizsgálat a halászati-horgászati tevékenység minden részletére kiterjedt, így a halászat, horgászat jogszerű folytatásához szükséges okmányok meglétére, a fogás szabályszerűségére, a fogott hal vizsgálatára és a fogás megfelelő dokumentálására is. A fentieken túl az adóhatóság közreműködésével ellenőrzések folytak jelentősebb halforgalmazó helyeken (halsütödék, éttermek, halárusító helyek stb.) is, melynek során a kifogott hal közcélú élelmiszerként történő biztonságos felhasználásának feltételeit is vizsgálták az erre specializálódott hatósági szakemberek.

A megismételt, mindazonáltal újabb vizsgálati szegmenssel kibővített hatósági ellenőrzés célja az volt, hogy a hatósági jelenléten keresztül is felhívja a horgászok és halászok, valamint a halforgalmazók figyelmét a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és etikai normák betartásának fontosságára, ennek révén is megszüntetve a hal fogásával kapcsolatos jogszabálysértéseket, továbbá elérve, hogy a hal – a nyomon követhetőség szabályait betartva – biztonságos, minőségi élelmiszerként kerülhessen a fogyasztók asztalára.

Az országos halászati ellenőrzés tapasztalatairól a halászati hatóság a későbbiekben tájékoztatja a nyilvánosságot.

Budapest, 2012. július 30.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Földművelésügyi Igazgatóság

Leave a Reply 440 megnézve, 3 alkalommal mai nap |
Tags: