< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán ellenőrzése alatt tartja Romániát?

| Mobile | RSS

Orbán ellenőrzése alatt tartja Romániát?

Londoni elemzők szerint hosszú ideig tartó politikai instabilitás jöhet a Traian Basescu felfüggesztéséről szóló népszavazást követően, a Deutsche Welle Ponta hazugságairól írt, míg az Oroszország Hangja rádió annak a nézetének adott hangot, hogy jelentős számú román döntött úgy, hogy követi Orbán Viktor miniszterelnök tanácsát.

Az Oroszország Hangja rádió egyik kommentárja szerint a vasárnapi népszavazásnak két eredménye van. Az első, a nyilvánvaló Basescura vonatkozik és bizonytalan. A második, a kevésbé nyilvánvaló arra vonatkozik, hogy Romániát már nem Bukarestből vezetik. Orbán Viktor magyar kormányfő kulcsfontosságú személlyé vált a román politikában, és úgy tűnik, ellenőrzése alatt tartja jelentős számú román állampolgár szavazatát – jegyzik meg.
Németh Zsolt keddi budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, az erdélyi magyarság távolmaradása a hétvégi népszavazástól nem választható el az elmúlt hónapokban jellemző politikai irányvonaltól, „a megfélemlítési politikára utaló eseményektől”.

„A tényt nem lehet letagadni: jelentős számú román döntött úgy, hogy követi a magyar kormányfő tanácsait. Orbán Viktornak sikerült az a teljesítmény, hogy egész Románia politikai jövőjét ellenőrzi, nemcsak egy etnikai enklávéét az országon belül” – írja Valentin Mandrasescu az Oroszország Hangja honlapján megjelent kommentárjában. Normális esetben az egyszerű románokat, és a román állam bizonyos struktúráit foglalkoztatnia kellene, ez az az ár, amiért Basescu megvásárolta a magyar vezető támogatását – tette hozzá. Rendkívül naivak azok, akik azt hiszik, hogy Orbán a segítségét úgy adta, hogy nem szerzett érte semmit – szerepel az elemzésben.

Nagyobb a kockázata a romlásnak

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemzőrészlegének szakértői befektetők számára összeállított előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy mivel a referendumon nem sikerült elérni Basescu felfüggesztett államfő leváltását, immár nagyobb a kockázata a belpolitikai helyzet romlásának, mint javulásának a következő fél évben. A ház elemzői szerint ugyanis Basescu hivatali visszatérésével valószínűleg intenzívebbé válik az államfő és Victor Ponta miniszterelnök küzdelme.
Az államfő elleni baloldali „puccskísérlet” megbukott, nem lesz előre hozott elnökválasztás, Traian Basescu 2014-ig mindenképpen marad. Az államfőt nem tudták bűnbakká tenni. Várhatóan nem indul újabb felfüggesztési eljárás ellene, mivel egy megismételt referendumon hasonló eredmény születne – hangsúlyozta az MNO-nak adott nyilatkozatában Szász Alpár Zoltán.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőcége, a Capital Economics közgazdászainak hétfői értékelése szerint is hosszú ideig elhúzódó politikai instabilitás korszaka kezdődhet Romániában annak nyomán, hogy Basescu „túlélte” a népszavazást. A ház szerint ha a román kormány „alternatív” eszközökhöz folyamodik Basescu eltávolítása végett, akkor várható, hogy az Európai Bizottság újabb bírálatokat fogalmaz meg a román hatóságoknak a törvényesség melletti elkötelezettségével kapcsolatban, és további kétségek merülhetnek fel Románia elővigyázatossági jellegű IMF/EU-programját illetően is.

Uniós felülvizsgálat

Európában törékeny maradt a demokrácia – állapította meg keddi vezércikkében a La Libre Belgique című brüsszeli napilap. A szerző, Olivier le Bussy szerint a Basescu elnök menesztéséről rendezett, de érvénytelennek bizonyult népszavazás azt is mutatja, hogy az Európai Uniónak is belső felülvizsgálatot kell végeznie. Nyolc évvel az első keleti bővítések után és öt évvel Románia belépését követően megerősödött az a nézet, hogy a térség több országában az uniós integráció nem halad ütközések nélkül. Már késő arról gondolkodni, hogy elsietett volt-e a keleti EU-bővítés vagy sem. Azon kell gondolkodni, hogyan lehet helyrehozni a kilengéseket – vélte a szerző.

„Ponta hazudott”

A népszavazás kapcsán Robert Schwartz, a Deutsche Welle (DW) publicistája annak a véleményének adott hangot, hogy Ponta a múltban már többször hazudott. Példaként hozta föl a balliberális miniszterelnök plágiumügyét, valamint ellentmondó nyilatkozatokat tett brüsszeli tárgyalásairól, így jövőbeli hivatalban maradása erősen kérdéses. Hasonlóan vélekedik a szerző Crin Antonescuról, a szociálliberális szövetség társelnökéről, aki korábban megígérte, hogy sikertelen népszavazás esetén lemond a posztjáról, ami mostanáig nem történt meg.
Tőkés László szerint a romániai magyarságnál belső rendszerváltozásra van szükség, mert enélkül zsarolhatók a magyarok, és tovább folytatják opportunista, hatalomhoz igazodó politikájukat.

Nincs nyertese a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazásnak, amely után folytatódni fog a belpolitikai háború – értékelt kedden a román sajtó.

Scwartz szerint túl sok örömre Basescu táborában sincsen ok, mivel komoly politikai sebeket szenvedett el az államfő. Úgy látja a mostani veszélyes helyzetben a népszavazást túlélt államfő sem lesz képes sikeresen kormányozni az ország hánykolódó hajóját. A DW publicistája szerint a megoldás Basescu lemondása lenne, és előre hozott elnökválasztás kiírása az őszi parlamenti voksolással egy időben. „Fiatal és hiteles politikusokra lenne szükség, hogy a mostani politikai dráma az európai értékek megerősödésével záruljon.”

forrás:mno.hu

Leave a Reply 1646 megnézve, 1 alkalommal mai nap |