< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szegedi Csanád kilép a Jobbikból, de valószínűleg EP-képviselő marad

| Mobile | RSS

Szegedi Csanád kilép a Jobbikból, de valószínűleg EP-képviselő marad

Hétfői hatállyal kilép a Jobbikból Szegedi Csanád, de valószínűleg nem adja vissza európai parlamenti képviselői mandátumát. Erről Szegedi Csanád nyilatkozott az MTI-nek hétfőn azt követően, hogy az ellenzéki párt országos elnöksége felszólította EP-beli mandátumának visszaadására.

Azt mondta: EP-képviselői mandátumáról ha akarna, sem tudna lemondani, hiszen nyári szünet van az Európai Parlamentben; így csak ennek végeztével – augusztus végén, szeptember elején – hozza meg döntését, de most úgy látja, “nagy az esélye” annak, hogy EP-képviselő marad és függetlenként folytatja tovább “Magyarország védelmének” képviseletét.

Szegedi Csanád hangsúlyozta: nem élt vissza uniós pénzekkel, semmilyen törvénytelenséget nem követetett el és ezt be is fogja bizonyítani.

Közölte, pártagságáról azért mond le, hogy a “személyét ért támadásokon keresztül ne ártson a Jobbiknak”. Eltökélt abban, hogy bebizonyítsa igazát és tisztázza magát a Jobbik tagsága előtt, még ha ez “heteket, hónapokat, vagy éveket is fog igénybe venni” – tette hozzá.

A Jobbik országos elnöksége hétfői ülésén ellenszavazat nélkül döntött úgy, hogy európai parlamenti képviselői mandátumának visszaadására szólítja fel Szegedi Csanádot. Az ezt bejelentő Vona Gábor pártelnök hozzátette: az elnökség keddig vár választ; ha az EP-képviselő nem mond le megbízatásáról, akkor etikai vizsgálatot indítanak párttagságával kapcsolatban. Vona Gábor hangsúlyozta, hogy a döntésnek semmi köze nincsen Szegedi Csanád zsidó felmenőihez. Nem emiatt szólítják fel a lemondásra az EP-képviselőt, hanem mert a néhány hete nyilvánosságra került – és a Jobbik elnökségének hétfői ülésén hitelesnek minősített – hangfelvételen “Szegedi Csanád uniós pénzeket ajánlott fel az elítélt és többször is a nyomozó hatóságok látókörébe került” Ambrus Zoltánnak, aki zsidó származásával zsarolta őt – mondta az ellenzéki pártvezető.

Szegedi Csanád korábban pénteki hatállyal lemondott a Jobbikban betöltött funkcióiról – a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről -, és közölte, hogy a jövőben kizárólag EP-képviselőként kívánja folytatni a munkáját.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd múlt keddi Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról.

Szegedi Csanád még június végén – miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat – elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről.

Néhány hete azonban a Kettős Mérce elnevezésű blog egy olyan hangfelvételt publikált, amelyen állítólag Szegedi Csanád Ambrus Zoltánnal a jobbikos politikus felmenőiről beszélget még 2010-ben. A blog szerint a hangfelvételen Szegedi Csanád azt állítja, hogy előnyöket tudna biztosítani Ambrus Zoltánnak európai parlamenti források segítségével, amelyekből “teljesen legálisan” tudna neki juttatásokat biztosítani, feltehetően azért cserébe, hogy Ambrus Zoltán az információit ne hozza nyilvánosságra.

Szegedi Csanád múlt szerdán erre úgy reagált, 2010 őszén kétszer találkozott Ambrus Zoltánnal, és elismerte, hogy a kiszivárgott felvétel az első találkozón készülhetett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ambrusnak a származásával kapcsolatos kijelentéseit nem vette komolyan. Szegedi Csanád hozzátette: az uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzott el, mint ahogy az a kiszivárgott felvételen hallatszik, ezért a felvételt vágottnak, manipulatívnak tartja.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 1634 megnézve, 2 alkalommal mai nap |