< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Választások: Budapesten nem lesz sok esélye a Fidesznek

| Mobile | RSS

Választások: Budapesten nem lesz sok esélye a Fidesznek

2012. július 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

A fővárosban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legsebezhetőbb a Fidesz, míg az MSZP-nek a szegedi, tatabányai és a Budapesti választókörzetekben lehet az egyik legnagyobb reménysége – áll a Policy Solutions friss elemzésében. A politikai elemző intézet elkészítette a 106 új egyéni választókerület erősorrendjét.

A Policy Solutions legújabb kutatásában a Fidesz, az MSZP, a Jobbik és az LMP tíz legjobb és tíz legrosszabb körzetét mutatja be. Ebből egyebek közt kiderül, hogy a Fidesz nyugat-magyarországi fellegváraiban – Körmenden, Csornán és Sárváron – a legerősebb, míg Budapesten és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legsebezhetőbb. A Fidesz számára legkedvezőbb körzetek listáját nagyfokú stabilitás jellemzi. A kormánypárt 2006-os hat legerősebb választókerülete az új pártrendszerben is a tíz legjobb körzet közé tartozik. E hat választókerületből öt (Körmend, Csorna, Sárvár, Keszthely, Pápa) klasszikus nyugat-magyarországi konzervatív fellegvár, ahol a baloldal korábban sem indult érdemi győzelmi eséllyel. A dunántúli bástyák mellett két Bács-Kiskun megyei körzetben (Kecskemét 1-es, Baja), illetve Debrecenben (annak is leginkább a 3-as körzetében) számít a legerősebbnek a Fidesz – világít rá a Policy Solutions.
A tíz leggyengébb fideszes körzetből négy borsodi. A két miskolci mellett az ózdi és a tiszaújvárosi választókerületben is nagyjából tíz százalékponttal rosszabb eredményt ért el a párt, mint országosan. A borsodi hídfőállások mellett elsőként néhány külvárosi budapesti körzet eshet el. A XIII. kerületet 2010-ben is nyerni tudták a szocialisták, és emellett nagyon jó eséllyel indulnak majd Újpesten, a csepel-soroksári és a kőbánya-kispesti körzetekben – a Fidesz ezekben a leggyengébb.

MSZP: Budapesten jó reményekkel indulhat a párt

A szocialistákat vizsgálva – a Policy Solutions megállapítása szerint – Budapest vált a párt legfontosabb hátországává. Az új választókerületi beosztás alapján 2010-re az MSZP tíz legjobb körzetéből nyolc Budapestről kerül ki – négy évvel korábban csak két fővárosi körzetre volt ez igaz. A párt legjobb vidéki választókerülete, a szegedi 1-es, országos összehasonlításban a 6. legerősebb szocialista körzet. Vidékről a tíz legerősebb körzet közé még a tatabányai központú választókerület fér be, a 8. helyre.

Borsodban erős a Jobbik

Az új választókerületek jobbikos erősorrendjére tekintve az elemzés szerint nehéz lenne felülbecsülni a párt borsodi belviszályának jelentőségét. Egyértelműen a Jobbik legerősebb megyéjéről van szó, amely a 2010-es adatok alapján a tízből öt legjobb körzetet adja, köztük a két legtöbb egyéni győzelmi reménnyel kecsegtetőt: az ózdi és a tiszaújvárosi körzetközpontú választókerületeket. A borsodi kulcskörzetek mellett a hat további “legjobbikosabb” választókerület is Kelet-Magyarországról (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves) kerül ki.

Amilyen erős a Jobbik Borsodban és a többi keleti megyében, olyan gyengének számít az új fővárosi választókerületekben. A budai körzetekben a leggyengébb a párt: a XII., a II-III. és a XI. kerületre épülő választókerületekben a Jobbik akár 9-10 százalékponttal is elmarad országos támogatottságától. A várral megtoldott belvárosi körzet a Jobbik 4. legrosszabb választókerülete, és hasonlóan gyenge eredményekkel kalkulálhat a párt az újlipótvárosi-angyalföldi, a zuglói és a VI-VII. kerületet magában foglaló új választókerületekben is.

Az LMP a leginkább Budapest-központú

Az LMP politikájára jelentős részben azokban a körzetekben mutatkozik a legtöbb igény, ahol a szélsőjobboldal a leggyengébb. A Jobbik tíz leggyengébb választókerületéből hét az LMP legerősebb körzeteinek listáján is megtalálható. Egyben az is megerősítést nyer, hogy az LMP szavazói összetételét tekintve elsöprően Budapest-központú párt: a tíz legjobb körzete egyaránt fővárosi. A 2010-es választási eredmények alapján az LMP legerősebb körzete a VI.-VII. kerületet lefedő választókerület, ahol az országos átlagánál 8 százalékponttal erősebb az ökopárt. A tízes listára gyakorlatilag valamennyi belvárosi választókerület felkerült, és tanulságos, hogy még némelyik budapesti külvárosi kerületben is erősebb az LMP, mint bárhol vidéken.

Az LMP tíz leggyengébb választókerülete kivétel nélkül kelet-magyarországi. Kirívóan rosszak a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei esélyei: a 2010-es adatok alapján a legrosszabb körzetek közül öt is ebből a megyéből kerül ki. Hasonlóan gyengék az ökopárt borsodi kilátásai. Három borsodi választókerület is a tíz legrosszabb LMP-s körzet között található, és ha Ózdon, Sajószentpéteren vagy Sátoraljaújhelyen múlna, a párt nem jutna be a parlamentbe.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 1730 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: