< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Szorosabbra húzták a nadrágszíjat az európai fogyasztók

| Mobile | RSS

Szorosabbra húzták a nadrágszíjat az európai fogyasztók

2012. augusztus 8. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

A válság olyan változást látszik előidézni a fogyasztói magatartásban, mely súlyos következményekkel járhat mind a gazdasági növekedés egészét nézve, mind pedig az egyes vállalatok költségvetését tekintve, számol be cikkében a Wall Street Journal.

Az európai polgárok olcsóbb élelmiszereket választanak, kevesebbet engednek meg maguknak a drágább árucikkekből, és egyre többet kutatnak akciók után a weben. Az emberek hirtelen jóval óvatosabbak és beosztóbbak lettek most, hogy az eurózóna munkanélküliségi rátája eddig soha nem látott méreteket ölt, és a terület nagy részét gazdasági visszaesés sújtja.

A felmérések alapján a francia fogyasztók 0,2%-kal költöttek kevesebbet a második negyedévben, mint az elsőben. 2009 óta nem volt olyan alacsonyan a fogyasztói bizalom a blokk 17 tagállamában, mint júliusban, jelentette az Európai Bizottság. 2012-ben a fogyasztói költekezés csökkenésének várható mértéke Nyugat-Európában 0,9%. Összevetésképpen az Egyesült Államokban 1,9%-os növekedést jósolnak.

A Thomson Reuters összegzése szerint a Stoxx 600 indexben jegyzett körülbelül 180 európai cég nyeresége a tavalyihoz képest 12%-kal esett vissza, és a közeljövőben nem is várható javulás. Az elmúlt harminc napban elemzők a harmadik negyedévre vonatkozó becsléseiket 6,2%-kal vitték lejjebb.

A legnagyobb változás az élelmiszervásárlás terén figyelhető meg. Az európai háztartások éveken keresztül körülbelül kétszer annyit költöttek otthon elfogyasztandó élelmiszerre, mint az amerikaiak. Az emelkedő árak azonban néhány országban arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy kevesebb élelmiszert vásároljanak. Becslések szerint 2012-ben az élelmiszerre fordított kiadások 2,7%-kal esnek vissza Nyugat-Európában, miközben a fogyasztók olyan, például az Aldihoz hasonló diszkontáruházakat részesítenek előnyben, ahol a választék ugyan kisebb, de néhány (gyakran saját) terméket olcsóbban lehet megvásárolni.

Az olyan nagy volumenű kiadások, mint az autóvásárlás, szintén visszaestek. Az első félévben 6,8%-kal kevesebb új autót regisztráltak, mint tavaly, jelentette az Európai Autógyártók Szövetsége. Különösen nagymértékű gépjárműpiac visszaesése Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban.
Nyugat-Európa szintén visszafogottabb lett az éttermi étkezés terén, mely 2007 és 2011 között 13%-kal csökkent, és becslések szerint 2012-ben további 3,5%-os visszaesés várható.

Kiemelendő a térségből Németország gazdasága, mely úgy tűnik, egyelőre tartja magát. Bár a fogyasztás itt is visszaesett 0,1%-kal a júniusi adatok szerint, ez még mindig 2,9%-os növekedést jelent a tavalyi állapothoz képest.

Az online vásárlás azonban tovább erősödik, a várakozások alapján az elkövetkező 5 évben 12%-os növekedést várható az EU országaiban. Joshua Bemfield, a brit Kiskereskedelmi Kutatóközpont szakértője szerint ennek oka, hogy az emberek a spórolás lehetőségét látják az online vásárlásban.

A másik töretlen üzletnek a mobiltelefon tűnik, melyre még most is rengeteget költünk. Az Euromonitor szerint 2011-hez képest idén 11%-os növekedés várható az okostelefonok eladása terén. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a fogyasztók gyakran a szolgáltatásra kiadott költségeiket igyekeznek csökkenteni.
Néhány vállalat a fogyasztói magatartás változásaira olyan módszerek bevezetésével reagál, melyeket először olyan országokban alkalmaztak, mint Brazília vagy India. Az Unilever például kisebb kiszerelésben dobja piacra néhány termékét, melyek megvásárlása így egyszerre kisebb kiadást jelent a fogyasztó számára. A Danone termékei csomagolásának évek óta változatlan formáját cseréli le azzal a céllal, hogy így tűnjön ki a versenytársak közül.

Daphne Kasriel, az Euromonitor elemzője szerint azonban vásárláskor a márkahűség szempontja egyre inkább háttérbe szorul a takarékossággal szemben.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 1268 megnézve, 1 alkalommal mai nap |