< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: 22,5 millió forintnyi bírságot szabott ki a NÉBIH a nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések során

| Mobile | RSS

22,5 millió forintnyi bírságot szabott ki a NÉBIH a nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések során

2012. augusztus 10. | hozzászólás | nébih

Lezárult az idei nyári szezonális ellenőrzés július 1–31. közötti szakasza. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 5836 ellenőrzést végzett, melynek során 269 esetben szabott ki bírságot összesen 22,5 millió Ft értékben. A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzések elsődleges célja a nyári melegben a nyaralók és turisták miatt megnövekedett forgalom mellett is fenntartani az élelmiszer-biztonságot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányításával és koordinációjával a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságainak, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóságainak szakemberei fokozottan ellenőrizték a szezonális élelmiszereket (előkészített (grill) húsok, üdítők, sörök, jégkrémek), illetve az időszakosan működő élelmiszer-forgalmazó helyeket.

A hatóság a nyári ifjúsági- és gyermektáborokban zajló étkeztetés ellenőrzése mellett kiemelt figyelmet fordított a nagy tömegeket megmozgató országos és nemzetközi rendezvényeken élelmiszert forgalmazó létesítmények, valamint a strandokon, üdülő helyeken szezonálisan működő büfék, falatozók, éttermek, cukrászdák és fagylaltozók ellenőrzésére.

A NÉBIH láncszemlélete révén a nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során 618 élelmiszer előállító egységet, 2568 kereskedőt – beleértve a zöldség-gyümölcs, különös tekintettel a nyári nagy kedvenc, a görögdinnye forgalmazókat –, valamint 2650 vendéglátó ipari egységet vizsgáltak.

A NÉBIH és a megyei szakigazgatási szervek munkatársai elsősorban higiéniai és nyomon-követési hiányosságokat, esetenként az élelmiszerek hűtéséhez kapcsolódó szabálytalanságot rögzítettek az ellenőrzések folyamán, melynek eredményeképpen összesen 22,5 millió forintnyi bírságot szabtak ki az élelmiszerlánc ellenőrzés alá vont szereplőire.

Az idei év tapasztalata, hogy bár a kitelepülő vállalkozások száma az előző évekhez képest csökkent, a vállalkozások felkészültebbnek bizonyultak az ezt megelőző időszakokhoz képest.

Nagyban segítette a Hatóság munkáját az ingyenesen hívható zöldszámra (06 80/a nébih, azaz a 06 80/2 63244) érkező közérdekű bejelentések feldolgozása. A Hivatal sikerként könyveli el, hogy bejelentő vonal 2012. március 26-ai létrehozása óta összesen 1237 db hívást regisztráltak. A több mint 900 szakmai jellegű megkeresés mellett mintegy 250 bejelentés került kivizsgálásra, melyek eredményeképpen 104 esetben történt hatósági intézkedés. Magyarország lakosságának aktivitásáról elmondható, hogy míg számos megyéből nem érkezett bejelentés, Pest megye területéről 151 érdemi panaszbejelentést regisztráltak.

A nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések egészen a nyár végéig folytatódnak.
Az ellenőrzések részletes adatairól a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak:
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/0809_nyar_szezon_elem_ell.html

Budapest, 2012. augusztus 9.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Leave a Reply 586 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: