< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Netanjahu teljhatalmat kapott

| Mobile | RSS

Netanjahu teljhatalmat kapott

Az iráni háborúra készülődés újabb jele?

Példátlan jogkörökkel ruházták fel a hét végén az izraeli miniszterelnököt, amellyel betilthat bármilyen vitát a kabinetben. A szakértők szerint ez újabb jele annak, hogy a jeruzsálemi kormány háborúra készül Irán ellen.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hét végén ismételten hangsúlyozta: minden egyéb, az ország biztonságára leselkedő veszély eltörpül az irániak atomprogramja mellett. Az izraeliek szerint ugyanis az irániak rendkívül közel járnak atomfegyverek kifejlesztéséhez, és ráadásul az ezekhez szükséges berendezéseket olyan föld alatti bunkerekbe telepítik át, amelyekben már nem lehetnek rájuk nézve veszélyesek az izraeli légi csapások. Az izraeli kormányfő ismételten hangsúlyozta: Irán nem válhat atomhatalommá. Mivel az iráni vezetés nyíltan megkérdőjelezi a holokausztot, és hirdeti a zsidó állam megsemmisítésére irányuló terveit, az aggodalom érthető.

Az izraeli kabinet a hét végén példátlan hatáskörökkel ruházta fel a kormányfőt, amelyek lehetővé teszik, hogy véget vessen bármilyen vitának és megsemmisítsen miniszteri döntéseket is, illetve felfüggesztheti bármilyen határozat végrehajtását is. A miniszterek többsége áldását adta erre, de Selli Jahimovics, az ellenzéki Munkapárt vezetője máris tiltakozott. Szerinte ugyanis Netanjahu így gyakorlatilag teljhatalmat kap, és érdemi vita nélkül viheti keresztül az akaratát. A szakértők szerint az izraeli kormányfő ilyen durva beavatkozása a kabinet döntéshozatali mechanizmusába megkönnyíti az irániak elleni háborúról szóló határozat elfogadását.

Amint arról lapunk is beszámolt, a hét végi kormányülés előtt az izraeli sajtó arról cikkezett: Netanjahu az amerikai elnökválasztás előtt légi csapást szeretne mérni az irániakra, de egyelőre nem tudta még megszerezni ehhez sem a kabinet, sem a katonai vezetők támogatását. Az izraeli hadsereg mindenesetre elkezdte gyakorolni a polgárok kiértesítését egy közelgő rakétatámadásról.
Szalontay Mihály

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 311 megnézve, 1 alkalommal mai nap |