< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nem fog menni – Matolcsy még az önkritikára is képtelen

| Mobile | RSS

Nem fog menni – Matolcsy még az önkritikára is képtelen

2012. augusztus 15. | hozzászólás | Közélet

Petschnig Mária Zita így kommentálta, hogy a KSH adatai szerint a második negyedév gazdasági teljesítménye 0,2 tized százalékkal volt gyengébb az előző három hónapénál. Az éves szintre vetített visszaesés ezzel már 1,2 százalékos.

Matolcsy György gazdasági miniszter egyébként júniusban a CNN-nek még azt mondta, hogy a válságnak vége, és jövőre már komoly növekedést vár a gazdaságban: “a magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz”. Petschnig Mária Zita szerint viszont minden hozzáértő tudta, hogy a tündérmese csak álom, és recesszió jön: ” abszolút várható volt, minden elemző és előrejelző ezt várta, kivéve a Magyar Köztársaság kormányát. Szerinte a kormány folyton külső körülményekkel magyarázza a visszaesést, mindenféle önkritika nélkül, pedig a recesszió mögött a Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitika van.
Petschnig Mária Zita szerint ráadásul az NGM nem foglalkozik a jelen helyzettel, csak a jövőről vizionál, pedig az nem fog változni addig, amíg nem látják be az elhibázott gazdaságpolitikai lépéseket.

A minisztérium első embere júniusban még stagnálásra, vagy enyhe emelkedésre számított, ami aligha valósulhat meg a most közzétett számadatok alapján. Ez azért is magyarázható nehezen, mert a környékbeli országok többségének gazdasága már növekszik. Szlovákia és Románia sokkal jobban teljesít tündérmese híján is.

Romániában jobban teljesít a gazdaság

“Nagyon erősek a kormány és Matolcsy György álmai” – tette hozzá Petschnig Mária Zita azzal kapcsolatban, hogy a szeptemberben induló IMF-tárgyalásokhoz optimista terveket és adatokat állított össze a kormány.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 257 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: