< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: A gázvezetékek sérülése többnyire megelőzhető

| Mobile | RSS

A gázvezetékek sérülése többnyire megelőzhető

2012. augusztus 17. | hozzászólás | Katasztófavédelem

Tavaly május óta a katasztrófavédelem tűzoltó egységei több mint 250 olyan esetnél avatkoztak be, amelyek gázvezeték sérülése miatt alakultak ki. A többségében emberi mulasztás nyomán keletkező károk megelőzhetőek a szabályok betartásával és nagyobb odafigyeléssel. Ez azért is fontos, mert indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokság köteles feljelentést tenni a rendőrségen, a károkozás következménye súlyosabb esetben több évig terjedő szabadságvesztés is lehet.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a magyar lakosság élet- és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdaság és a kritikusinfrastruktúra-elemek biztonságos működésének védelme érdekében végzett munka részeként kiemelt figyelmet fordít a gázvezeték-sérüléssel járó káresetekre. Mutatja ezt az is, hogy a BM OKF és a Magyar Gázipari Egyesülésbe tömörült Földgázelosztó Társaságok 2011. május 24-én együttműködési megállapodást kötöttek a rendelkezésre álló erők, eszközök, továbbá az együttműködő felek tapasztalatainak, lehetőségeinek jobb kihasználása érdekében. A megállapodás óta a katasztrófavédelem tűzoltó egységei több mint 250, gázvezeték sérülése miatt kialakult helyzetnél avatkoztak be.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen káresetek döntő többsége emberi mulasztásra vezethető vissza, például a földmunkát végzők nem kellő körültekintéssel járnak el. Leggyakrabban tehát géppel történő munkavégzés során sérül a gázvezeték, gyakori, hogy fűnyíróval vágják el a kiálló földgázcsonkot. Az ilyen balesetek mögött az előírások be nem tartása áll, hiszen a földmunkát végző cég vagy személy sokszor nem szerzi be a területre vonatkozó közműtérképet.

Az ilyen hibák, mulasztások komoly következményekkel járnak, hiszen a sérült vezetékből kiáramló gáz rendkívül gyúlékony, robbanásveszélyes, ezért szinte mindig szükség van a környéken élők kitelepítésére. Átlagosan 15-20 embernek kell ilyen eseteknél elhagynia otthonát, a beavatkozás 10-15 tűzoltót és három gépjárművet igényel. Vagyis a gázvezeték-sérülés miatt keletkező károk felszámolása akár 100 ezer forintos plusz kiadást is jelenthet a riasztott tűzoltóság számára. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokságköteles feljelentést tenni a rendőrségen, a károkozás szankciója súlyosabb esetben több évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A káresetek megelőzhetőek azzal, ha a gázcsonk közelében körültekintőbb munkavégzés (pl. fűnyírás közben) zajlik, illetve azzal, ha a földmunkálatok (pl. ásás) megkezdése előtt mindenki beszerzi az adott területre vonatkozó közműtérképet, illetve egyeztet a területileg illetékes földgázszolgáltatóval. Szem előtt kell tartani azt is, hogy a gázvezeték egyméteres körzetében csak kézi szerszámokkal szabad dolgozni.

forrás:BM OKF

Leave a Reply 289 megnézve, 1 alkalommal mai nap |