< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Bedőlt a lengyel arany-befektetési piramisjáték

| Mobile | RSS

Bedőlt a lengyel arany-befektetési piramisjáték

2012. augusztus 17. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

A hatóságok régóta támadták a céget, de a szervezők valószínűleg pontosan a lassú bürokráciára játszottak és a kitűzött nyereséget elérve abbahagyták a működést, még azelőtt, hogy megindulhattak volna az eljárások.

A lengyel gazdaság gyors növekedése közben kissé meglepte az embereket az Amber Gold nevű aranybefektetési cég hirtelen bedőlése, írja a Wall Street Journal. A tízezreket érintő csőd még a lengyel pénzügyi szabályozás hatékonyságát is kétségbe vonta. A különböző, a bankokénál többet fizető aranyalapú befektetéseket kínáló cég hétfőn jelentette be, hogy abbahagyja a működést, majd később közölte, hogy visszafizeti azt a körülbelül 24 millió dollárt, amivel üzletfeleinek tartozik. A tulajdonos 28 éves Marcin Plichtát korábban már ítélték el hűtlen kezelés miatt.

A lengyel hatóságok három éve próbálják felhívni rá a figyelmet, hogy az Amber Gold engedélyek nélkül működik. A cég ennek ellenére tovább terjeszkedett, hatalmas pénzeket ölt reklámokba. A különböző üzleteik mellett még egy fapados légitársaságot is elindítottak, ami a LOT nevű állami légitársasággal versenyzett. Az OLT Express névre keresztelt társaság múlt hónapban végül leállította repülőgépeit.

A cég nem közölte, hogy az emberek mikor fogják visszakapni a pénzüket. Csak annyit mondtak, hogy a „folyósítási eljárás idővel meg fog történni”. Donald Tusk miniszterelnök viszont egy sajtótájékoztatón egyenesen pilótajátéknak minősítette a cég befektetéseit és felkérte a pénzügyminisztert, valamint az ország pénzügyi felügyeleteit, hogy vizsgálják meg a cég eljárásait.

Az Amber Gold tulajdonosa ugyanakkor kijelentette, hogy a cégére régóta „vadásztak”, mert konkurenciát jelentett az állami légitársaságnak. Tusk miniszterelnököt is támadták az ügy miatt, ugyanis a fia, Michal Tusk korábban nem csupán az állami légitársaság alkalmazottja volt, de tanácsokat adott az OLT fapados légitársaságnak is. A miniszterelnök megvédte ugyan a fiát, de kijelentette, hogy nem volt elég körültekintő és most komoly árat fizet a hibáiért.

A lengyel pénzügyi felügyelet még 2009-ben figyelmeztetési listára vette az Amber Goldot. Szerintük a cég engedély nélkül végzett banki tevékenységet és sürgették az ügyészséget, hogy lépjenek fel ellenük. Az ügyészség erre annyit reagált, hogy a bankokkal kapcsolatos vizsgálatokhoz értelem szerűen sok idő kell. A pénzügyi felügyelet vezetője, Andrzej Jakubiak a Rzeczpospolitának adott interjúban azt mondta, hogy ez tipikus piramisjáték volt: „amint nem jöttek új emberek és megszűnt a pénzügyi forrás, összedőlt az egész”.

forrás:richpoi hírek

Leave a Reply 509 megnézve, 1 alkalommal mai nap |