< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hiába a legnagyobb, nem lesz járásközpont

| Mobile | RSS

Hiába a legnagyobb, nem lesz járásközpont

2012. augusztus 18. | hozzászólás | Közélet

Ugyan a környék legnagyobb városa Budaörs, a feleakkora Budakeszi lesz a központ.
Mik ezek?

Minden fórumon lobbizott, minden feltételnek megfelelt, mégsem lett járási székhely Budaörs – mondta a település polgármestere pénteken az MTI-nek.

Wittinghoff Tamás a napokban nyilvánosságra került járási besorolásról szólva úgy fogalmazott: mindent megtettek, hogy Budaörs érdemeinek megfelelően bekerüljön a Pest megyei listába, ám felvetéseikre cinikus válaszokat kaptak, érveiket lesöpörték.

A polgármester az MTI-nek küldött akkori közleményében egyebek mellett azt írta: a korábban járási székhelyként, később kistérségi központként funkcionáló Budaörs számára több szempontból is elfogadhatatlan lenne ez a megoldás. Érvként említette például, hogy az általa vezetett város intézményrendszere, közigazgatása, közlekedési kapcsolatai kiválóak, illetve, hogy míg Budakeszi lakossága csupán 14 ezer, addig Budaörsön csaknem 30 ezren élnek.

A polgármester szerint a budaörsi képviselő-testület határozatával, illetve a leendő járásra vonatkozó elképzeléseivel az érintett települések is egyetértettek.

Wittinghoff aláhúzta: már az év elején jelezték, hogy nem lenne szerencsés, ha “a döntéshozók politikai szempontok, a testületek összetétele, vagy a polgármesterek pártállása alapján jelölnék ki egy-egy járás székhelyét”. A döntés megszületett, már nem lehet ellene mit tenni – summázta véleményét a szerinte “bűnösnek kikiáltott” Budaörs polgármestere.

A napokban közzétett kormányrendelet szerint a korábban tervezettnél hárommal több, összesen 18 járásközpont jön létre a jövő évtől az egymillió-kétszázezret meghaladó lélekszámú Pest megyében. Az utólag a listára kerülő három település, Aszód, Nagykőrös és Vecsés illetékesei az MTI-nek azt mondták, hogy eredményes lobbizásuknak köszönhetően válhatnak közigazgatási központtá. A budakeszi járás összesen 12 települést foglal majd magába, közöttük Budaörsöt, Herceghalmot és Biatorbágyot, míg Törökbálintot az érdi járáshoz sorolták.

Szerző: MTI

forrás:hírkereso.hu

Leave a Reply 285 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: