< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Botka összeugrott Lázárral: az államtitkár tehet keresztbe a szuperlézernek

| Mobile | RSS

Botka összeugrott Lázárral: az államtitkár tehet keresztbe a szuperlézernek

2012. augusztus 19. | hozzászólás | Közélet

A kormány azzal vádolja Szegedet, hogy nem tett meg mindent a szuperlézer-projekt érdekében, a Szeged szerint viszont a kormányzat volt az, amelyik egyetlen határidőt sem volt képes tartani.

Egy internetes orgánum azt feltételezi: Botka László és Lázár János személyes ellentétének is köze van a szegedi szuperlézer-vitához. Ahogy arról a Szeged24 korábban beszámolt: politikai nyilatkozatháború alakult ki a szegedi szuperlézer-kutatóközpont (ELI) előkészítése kapcsán, melynek felülvizsgálatát rendelte el a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság(NFK) azzal az indokkal, hogy az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent, hogy az uniós nagyberuházás megfelelő ütemben haladjon. A szegedi polgármester szerint viszont épp a kormány volt az, amely “egyetlen maga által szabott határidőt sem tartott be” és egyedül ő maga veszélyeztette az ELI megvalósulását, írja a szeged.hir24.hu.

Botka László szürreálisnak nevezve az NFK megállapítását, arra is emlékeztetett, hogy a projekt előkészítéséért felelős állami cég, az ELI-HU Nonprofit Kft. vezetőjét a kormány nevezte ki, és a cég nem Szegeden, hanem az egyik fővárosi minisztériumban működik, a szegedi önkormányzatnak és a Szegedi Tudományegyetemnek csak jelképes tulajdonrésze van benne.

A Best of Szeged most azt feltételezi: Szegednek lehet, hogy azért nem lesz szuperlézere, mert a városnak szocialista vezetése van, és a háttérben a volt hódmezővásárhelyi polgármester, jelenleg a Miniszterelnökség államtikára “mozgatja a szálakat”. Az orgánum írása szerint – meg nem nevezett – forrásaik arra hívták fel a figyelmet: hogy egyetlen konkrét változás történt az uniós beruházások előkészítésében az elmúlt hónapokban: az NFK megalakulása, melynek az oldal információi szerint Lázár János is tagja.

Forrásai alapján a Best of Szeged arra következtet, hogy az “uniós pénzosztásban az egyetlen új szereplő” Lázár János, akinek “személyes viszonya Botkával hűvösebbé vált az utóbbi időben”. A Best of Szeged arra utal, hogy Lázár János és Botka László nyilatkozatvitába keveredett a két város adósságállományával kapcsolatban, legutóbb pedig a hódmezővásárhelyi időközi választás kapcsán Botka László a vásárhelyi szocialista jelölt mellett kampányolt.

szeged.hir24.hu

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 310 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: