< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: II.Fogyasztó…védelem (?), vagy szeletelem a dinnyéket!

| Mobile | RSS

II.Fogyasztó…védelem (?), vagy szeletelem a dinnyéket!

2012. augusztus 19. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

II.Fogyasztó…védelem (?), vagy szeletelem a dinnyéket!

Egy hete „ellenőrizte” a piacokat a Tisza – Menti Regionális Kulturális Fogyasztóvédelmi Egyesületünk. A meglepetések nem maradtak el. Az asztalokon nyugta, sem számlatömböt nem láttunk, írószerszámot meg pláne nem! Még a halvány esélye sem volt annak, hogy itt a „próbavásárláskor” kapjunk nyugtát, vagy élhessünk az állampolgári jogainkkal. A viszonteladók versenyeztek, hogy kinek van több asztala… na de ne fussunk előre az eseményekkel.

Csongrád város piacára szombaton mentünk ki. Az eladókkal beszélgetést kezdeményeztünk. A mezőgazdasági termékek oly annyira megegyeztek, méretre, színre, fajtára, minőségre…stb. A választás igencsak nehezünkre esett.

A román „kereskedők”, akik ruházati holmival terítették be a piacot, a másik fele műszaki portékát propagált a vásárlókra. Jótállási jegy, vagy magyar műszaki leírás egyik áruféleséghez sem járt. Mikor megkérdeztem, hogy szeretném elolvasni a műszaki leírást, válasz rögvest érkezett; – nem olvasni kell, hanem használni, majd kikapta a kezeimből az árucikket, s ledobta a földre. HMMM!

A kínai „kereskedő”, abban a pillanatban nem értett magyarul!

Az „őstermelők” szelték darabolták a görögdinnyét, s láss csodát, még a sárgadinnyét is felezték, negyedelték. Az utánfutókról értékesített ízletes dinnyékről sem számlát sem nyugtát nem adtak az „őstermelők”. Érdekességként: az egyik őstermelő nem tudta megmondani az általa „termelt” dinnye fajtáját. Mikor rákérdeztem, a válasz annyi volt;
– Elfelejtettem! – egyébként nem a neve a lényeg, hanem az íze..
– Ön kóstolta már a gyümölcsöt?
– Nem! Csak pakoltam az utánfutóra. Közben visszahozták a dinnyét, hogy íztelen.
– Nem cserélek! – mondta határozottan az „őstermelő”! Pénzt sem adok vissza!
– Maga szerint a vevőnek igaza van?
– Megkóstolta a dinnyét!- majd elfordult a magas szőke fiatalember! A vitát nem vártuk végig. Ez a feladat a NÉBIH ellenőreire fog tartozni!

Elmentünk sárgadinnyét kóstolni. A szeletek hegyekben álltak. A hölgy, mint utólag kiderült az „őstermelő” felesége volt. A piac közszereplői közül senki nem adott nyugtát, és hangos jelenetet „csinált”, így figyelmeztette a társaikat! Érdekesség! A nagybani jelenlétünk alatt találkoztunk az „őstermelővel” aki igencsak nagy affinitással pakolta a dinnyét az utánfutójára a feleségével!!

A kisbuszról lemért dinnyékről sem készült számla! Nyolc dinnyést „ellenőriztünk” s egyik sem adott számlát. Persze a burgonya. a hagyma, a szőlő, az alma…stb. esetén sem kértek, vagy adtak számlát. A nepperek zsebe lassan telt, vagy gyorsabbak az ellenőröknél?

Ugyanezekkel a hiányosságokkal találkoztunk a Kisteleki, Sándorfalvai, Tömörkényi piacokon is. Ahol a fölényesség volt tapasztalható a jegyszedők részéről. Volt olyan jegyszedő, akit láttunk a nagybani piacon vásárolni- karfiol- és a saját felügyelete alatt álló piacon több asztalnál értékesítették a többféle zöldségeit.

Rendszeres kontroll kellene a piacokon!

Budapesten már a jegyszedők nagy pofája aszalódott! A NÉBIH gyakori ellenőrzései a társszervekkel közösen megtette a hatását. Igen, ám a lendületnek nem szabad alábbhagynia! Az ottlétet fokozni kell! Ebben egyetértek Orbán Viktorral. A feketemunkát, az adócsalást háttérbe kell szorítani, illetve megszüntetni. Csak az a kérdés meg lehet –e szüntetni a nepperek működését, akik már nemcsak a pesti piacokon, nagybanin vannak jelen, hanem a vidéki s a falusi piacok főszereplőivé is váltak. A Szegedi Cserepes sori használt piacon is érdemes lenne szét nézni a nyugtaadási területen… na, még ott is látványos ügyletekkel találkoznának a hivatal emberei!!!

Ezt a morális fertőt, az állam s az adófizetés kijátszását is keményen büntetni, megszüntetni kell. Ehhez viszont gigantikus nyilvánosságra lesz szükség! A média sokban segítheti a társadalmi szervezetek, valamint NÉBI ellenőreit ebben a gigászi közdelemben.

A miniszterelnök Úr ígérte: minden segítséget megad a korrupció, az adócsalás felszámolására! Én hiszek a Miniszterelnök Úrnak!!

2012.augusztus 19 -oil-

Leave a Reply 1445 megnézve, 1 alkalommal mai nap |