< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: KÖZLEMÉNY Sok a szabálytalanság, de ezek nem kirívóak

| Mobile | RSS

KÖZLEMÉNY Sok a szabálytalanság, de ezek nem kirívóak

2012. augusztus 19. | hozzászólás | Katasztófavédelem

Az aratás időszakában az ország valamennyi megyéjében voltak supervisori, vagyis több hatóság bevonásával zajló ellenőrzések. A katasztrófavédelem, a rendőrség és a munkaügyi hivatal szakemberei július 11. és augusztus 6. között 310 alkalommal vizsgálták azt, hogy a nyári mezőgazdasági munkák a szabályok betartása mellett zajlik-e.

Az említett időszakban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság utasítására 19 megyében 60 katasztrófavédelmi kirendeltség folytatott le a mezőgazdasági munkálatokat érintő supervisori ellenőrzést. A kirendeltségek hatósági osztályának munkatársai, illetve a rendőrség, valamint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakemberei az általános tűzvédelmi előírások mellett kiemelt figyelmet szenteltek a mezőgazdasági erő- és munkagépek kipufogó-vezetékeinek és a szikratörők műszaki állapotának, vizsgálták azt is, mennyire tartják ezeket tisztán, hogyan helyezik el a tartalék üzem- és kenőanyagokat, van-e dohányzásra kijelölt hely, és biztonságos helyre kerül-e a learatott kalászos termény. Megtekintették a védőszántást – amely az égetendő területet körbevevő három méter széles terület –, a mezőn összerakott kazal tárolását, és ellenőrizték azt is, betartják-e a növényi hulladék égetésére vonatkozó szabályokat.

Az ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a legtöbb hiányosság a készenlétben tartott tűzoltókészülékek felülvizsgálatát, a tűzvédelmi oktatásokat, a tűzvédelmi szabályzatok naprakészségét illetően lelhető fel, de sok helyen a villamos és villámvédelmi felülvizsgálatokat igazoló dokumentációk, valamint a gépszemle jegyzőkönyvek is hiányosak voltak.

Az országosan lefolytatott 310 ellenőrzés közel 35 százalékánál tártak fel valamilyen hiányosságot, 60 esetben hatósági felhívással, 31 esetben kötelezéssel és 19 esetben tűzvédelmi bírság kiszabásával kellett ezeket szankcionálni. Mindennek ellenére elmondható, hogy nem találkoztak kirívó szabálytalansággal az ellenőrök. Ez még akkor is igaz, ha tény, az elmúlt időszakban a tüzek jelentős része szabad területen keletkezett. Emberi gondatlanságra visszavezethetően csak az idei évben közel 400 hektáron égett nagy területen a lábonálló gabona. Annak érdekében, hogy ezek a tüzek megelőzhetőek legyenek, a jövő évben is tervezi a katasztrófavédelem a mostaniakhoz hasonló célellenőrzések lefolytatását a társhatóságok bevonásával. Ezzel párhuzamosan megkezdődik az adott területre vonatkozó szabályozás, valamint a szankciók rendszerének ismételt felülvizsgálata.

Budapest, 2012. augusztus 18.

Hajdu Márton tű. százados
helyettes szóvivő

Leave a Reply 256 megnézve, 1 alkalommal mai nap |