< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: “Az öncélú koppánykodás sehova nem vezet”

| Mobile | RSS

“Az öncélú koppánykodás sehova nem vezet”

2012. augusztus 20. | hozzászólás | Közélet

Szent István nem pusztán a kereszténységet és az európaiságot honosította meg, hanem ezzel azonos hangsúllyal a szuverén magyar államot – mondta ünnepi beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Diósdon vasárnap.

Beszédében Semjén Zsolt kiemelte: Szent István számára a magyarság és a kereszténység természetes egységet alkotott, s politikai zsenialitása, hogy úgy vette fel a kereszténységet és ezáltal a legteljesebb európaiságot, hogy nem lettünk sem a Német-Római Császárság, sem Bizánc hűbérese. Amiként nem engedte a nemzeti szuverenitás feladását, ugyanúgy ellent mondott a Koppány-féle pogányságnak is.

„A Szent István-i életmű jelentése a szuverén magyar állam melletti elköteleződés és a kereszténységhez és az európaisághoz való ragaszkodás” – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes. Megfogalmazása szerint István király nagy művének mai gondolata egyfelől az, hogy nem vállalható a nemzeti önfeladás a Német-Római Császárság, Moszkva vagy Brüsszel kedvéért, másfelől „az öncélú koppánykodás sehova nem vezet”. Hozzátette: „mindig akkor ment jól a magyar nemzetnek, amikor hűségesek voltunk a Szent István-i örökséghez”.

A Kossuth Lajos téri zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődnek a központi rendezvények hétfőn Budapesten, az augusztus 20-ai ünnepen. Az állami kitüntetéseket délelőtt 11 órától adják át, míg londoni olimpiai hőseinket a Puskás Ferenc Stadionban köszöntik.

Kulcsfontosságú a Szent István-i mű aktualizálása

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédében kulcsfontosságúnak nevezte a megmaradás szempontjából a Szent István-i mű aktualizálását, s mint mondta, a nemzetegyesítés ennek az örökségnek a folytatása. Semjén Zsolt hangsúlyozta: egy létszámában kis nép számára csak akkor van esély a megmaradásra, ha minden tagjában benne él a tudat, hogy érdemes és büszkeség ehhez a nemzethez tartozni, s „elsődleges kötelességünk az egyetemes emberiséggel szemben a saját magyarságunk megőrzése, kimunkálása és felmutatása”.

A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy Szent István Kelet és Nyugat első közös szentje lett az egyházszakadás utáni időszak óta, miután 2000-ben az ortodoxia szentjének is elismerték.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 290 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: