< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Beteg volt Meghalt az etióp miniszterelnök

| Mobile | RSS

Beteg volt Meghalt az etióp miniszterelnök

Meghalt Melesz Zenavi etióp miniszterelnök keddre virradóan egy külföldi kórházban, ahol hetek óta tartó ápolása közben fertőzést kapott.

. Az állami tévé nem tudott beszámolni arról, hogy az 57 éves kormányfő milyen betegségben szenvedett, és hogy milyen fertőzésben halt meg. Már több hét óta találgatták, hogy Zenavi beteg, mert nem jelent meg nyilvánosan, nem volt ott az Afrikai Unió júliusi addisz-abebai csúcsértekezletén sem. Etiópiában szolgálatot teljesítő egyes diplomaták szerint egy brüsszeli kórházban ápolták, mások szerint egy németországiban.

Júliusban a kormány annyit közölt, hogy a kormányfő “nagyon jó” egészségnek örvend, csak szabadságra ment. A tévé szerint az ügyvezető miniszterelnök Hajlemariam Deszalegn kormányfőhelyettes lesz. Melesz 1991 óta volt hatalmon, amikor is megdöntötték a Mengisztu Hailé Mariam vezette katonai juntát. 1991 és 1995 között államfő volt, azóta miniszterelnök.

Elnyerte a Nyugat elismerését azzal, hogy be tudta indítani a kelet-afrikai ország gazdasági fejlődését, valamint azzal, hogy az etióp hadsereg részt vett az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai szélsőségesek elleni hadműveletekben. Viszont vádolták tekintélyelvű kormányzással, az ellenzéki vélemények elnyomásával, amit vagy tagadott vagy a nemzetbiztonság érdekeivel indokolt.

forrás:google hírek

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |