< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nő a magyar tarka szarvasmarhák száma

| Mobile | RSS

Nő a magyar tarka szarvasmarhák száma

2012. augusztus 21. | hozzászólás | Közélet

Eredményes a veszélyeztetett állomány megmentésére indított program

Öt év alatt ezer egyeddel nő a veszélyeztetett magyar tarka szarvasmarha nagy többségben fajtatiszta állománya a 2010-ben kezdődött tenyésztési program keretében a Magyartarka Tenyésztők Országos Egyesülete szerint. A tehenekhez külföldről is hoznak tenyészbikákat.

A hazánkban kétszáz éve honos magyar tarka szarvasmarhát 2010-ben nyilvánították veszélyeztetett fajtává, miután hatezer alá csökkent az A törzskönyves, nagy többségben fajtatiszta egyedek száma – emlékeztetett Füller Imre, a Magyartarka Tenyésztők Országos Egyesületének ügyvezető igazgatója. Jelezte, akkor 4026 idesorolható egyedet gyűjtöttek össze a tenyésztők. A 2010-ben indított program keretében, illetve az európai uniós támogatás fejében a tenyésztők azt vállalták, hogy 2015-re a 87,5 százalékban tiszta vérű magyar tarka marhák száma eléri az ötezret az országban.

A szervezet ügyvezető igazgatója a távirati irodának ismertette, hogy a hazai szarvasmarha-állomány gyarapodásával párhuzamosan a magyartarka-állomány is nőtt az utóbbi években. Bár a fajtamegoszlásról pontos adatokkal az egyesület nem rendelkezik, az azonban bizonyos, hogy a 2012-ben nyilvántartott 330 ezer tehénnek körülbelül a húsz százaléka sorolható a kettős hasznosítású magyar fajtához – amelyeknek azonban csak a kisebb százaléka törzskönyvezett –, míg többségüket a tejelő fajta egyedei, a holstein-frízek adják. Mint mondta, a 2011-es 19 ezres létszámnövekedésnek a nagy részét a magyar tarka fajta gyarapodása tette ki. A hatvan-hetvenezerre becsült populációból azonban mindössze 8,5 ezer állat áll termelésellenőrzés alatt, kevesebb mint a fele igazolt származású; a teljesen tiszta vérű állatok száma néhány száz. Füller Imre közölte, a fajta tenyésztését 1989 óta irányító – jelenleg 1400 tagot számláló – egyesület célja egy rámás, jó húsformájú állat kitenyésztése, és továbbra is törekednek a kettős, hús- és tejtermelő képesség fenntartására. Magyarországon jelenleg csak a magyar tarka fajtának van meghatározva a hústenyészértéke, ami megmutatja, hogy a tenyészbika milyen tulajdonságokat örökít át – jegyezte meg az igazgató. A tenyésztési program keretében kiválasztott bikanevelő tehenekhez külföldről is hoznak tenyészbikákat. A program, amelyben ötéves ciklusonként derül ki egy-egy tenyészbika értéke, az eddigi tapasztalatok alapján nyolcvan százalékban sikeres. A magyar tarka bikák átlagos súlygyarapodása napi 1300-1400 gramm, de nem ritka, hogy eléri a két kilogrammot, ami jónak mondható. A fajta húskihozatala hatvanszázalékos, tejtermelése megközelíti az évi hatezer kilogrammot.

A magyar tarka jó tulajdonságai közé tartozik, hogy a leselejtezett tehenek jól hizlalhatók, jelenleg pedig van kereslet a nagy súlyú szarvasmarhákra.
MH-összeállítás

Leave a Reply 315 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: