< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Pussy Riot: civilizációk harca és forradalom

| Mobile | RSS

Pussy Riot: civilizációk harca és forradalom

2012. augusztus 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Alekszandr Rar politológus elemző írása szerint Oroszország és Európa között a civilizációk közötti harc új fordulója bontakozott ki, amelyben a két fél látszólag szerepet cserélt. Ezt tanúsítja a Pussy Riot punk csoport három tagja elleni bírósági eljárás. A nyugati közvélemény feltételezi, hogy az énekesek akciója a Megváltó Krisztus székesegyházban az állampolgári jogok és a modern művészet szempontjából legitim volt, és az énekeseket törvénytelenül tartják fogva.
A liberális Nyugat, mint a római jog örököse, emlékezteti Oroszországot, hogy a szólásszabadság, miként a kisebbségi jogok védelme is, a modern Európában elvitathatatlan, és mindenek fölött álló érték. Ezeket a jogokat Oroszországnak éppúgy tiszteletben kell tartania, mint Szíriának, Egyiptomnak, Ukrajnának, Magyarországnak és más országoknak, ahol jelenleg ugyancsak vannak konfliktusok az emberi jogok területén.
Ezzel szemben az orosz társadalom jelentős, konzervatív része, amely az elmúlt húsz évben visszatalált a valláshoz és a pravoszláv gyökerekhez, az énekesek istenkáromló viselkedését az ország legnagyobb székesegyházában mélységesen elítéli.
A Nyugat, amely a hidegháború éveiben kritizálta az ateista Szovjetuniót a vallás megsemmisítéséért, most vallási fundamentalizmussal vádolja Oroszországot. A jelen állapot szerint az orosz lakosság kétharmada vallja a konzervatív álláspontot, és az egyre növekvő egyharmad, a művelt középosztály nézi a világot “nyugati szemmel”. Így válhat egy punk-csapat botrány-akciója a nemzetközi politika témájává.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 191 megnézve, 1 alkalommal mai nap |