< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Titkos nyugati projekt Aszad eltávolítására

| Mobile | RSS

Titkos nyugati projekt Aszad eltávolítására

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes szerint közvetítő országokon keresztül jutnak el a fegyverek az ellenzékhez
A szíriai ellenzék széles körű nyugati támogatásáról beszél az európai sajtó és az oroszok is. Az ENSZ nem szavazta meg a sikertelen misszió folytatását, Lahdar Brahimi új különmegbízott szerint pedig a polgárháború már bekövetkezett Szíriában, és a megállításához fontos döntésekre van szükség.

Már hónapok óta készül a szíriai ellenzék a Bassár el-Aszad elnök esetleges bukása utáni korszakra, az előkészületekhez pedig német és amerikai támogatást kapnak. Ferhad Ahma, a Szíriai Nemzeti Tanács tagja beszélt erről Berlinben, kitérve arra is, hogy az eddig biztonsági okokból titokban tartott projekten mintegy öt szíriai ellenzéki dolgozik, egy német és egy amerikai agytröszt támogatja őket, a két ország külügyminisztériuma pedig logisztikai támogatást ad az ellenzéknek.

Kevésbé békésebb támogatást leplezett le azonban a londoni The Sunday Times, amely arról írt, hogy a brit titkosszolgálatok segítették a lázadókat több, a rendszer ellen intézett sikeres támadásban. Kitér arra is, hogy a brit hatóságok „ismerik és jóváhagyják azokat az értesüléseket, amelyeket ciprusi bázisaikról Törökországon keresztül juttatnak el a Szíria Szabad Hadsereg lázadó csapataihoz”. A német Bild am Sonntag beszámolója szerint a német felderítő szolgálat ügynökei a szíriai partoknál állomásoznak, figyelik a csapatmozgásokat, értesüléseiket eljuttatják a brit és amerikai szolgálatoknak, ők pedig eljuttatják azokat a lázadókhoz.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes egyenesen arról beszélt, hogy közvetítő országokon keresztül nyugati gyártmányú fegyverek jutnak az ellenzékhez. „Kíváncsi vagyok, hogy ilyen körülmények között a Szíria elleni szankciókért kardoskodó nyugati partnerek hogyan látják biztosítottnak a korlátozások végrehajtását?” – tette fel a kérdést Gatyilov, akinek fegyverekre vonatkozó információit mások is osztják. Háled al-Abud szíriai parlamenti titkár állítása szerint Nyugatról és Izraelből sok fegyver érkezik, a The Sunday Times pedig azt írja, Líbiából is áramlanak a fegyverek, részben Libanonon keresztül. Az Aszad-kormányt hevesen támadó Laurent Fabius francia külügyminiszter nyilatkozata szerint Kataron és Szaúd-Arábián át is érkeznek szállítmányok.

Vasárnap éjfélkor véget ért az ENSZ-megfigyelők mandátuma Szíriában, a világszervezet Biztonsági Tanácsa ugyanis úgy döntött, nem hosszabbítja meg a misszió megbízását. Feladatuk az lett volna, hogy ellenőrizzék a tűzszünetet, amely azonban nem valósult meg. Babacar Gaye tábornok, a misszió vezetője szerint hónapok óta nyilvánvaló, hogy a harcoló felek nem érzik magukra nézve kötelezőnek a tűzszünetet. A hadsereget és a lázadókat egyaránt azzal vádolta, hogy nem biztosítják a civilek védelmét.

„Nem a polgárháborút kell megelőzni, az ugyanis már bekövetkezett, és le kell állítani” – jelentette ki Lahdar Brahimi, a nemzetközi közösség új Szíria-ügyi különmegbízottja, Algéria volt külügyminisztere. Brahimi nem tért ki arra, hogy távoznia kell-e Aszadnak, mivel szerinte erről túl korai lenne beszélni, a szíriai ellenzék azonban máris bírálta ezért.
Őry Mariann

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |