< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Fordulat: már Orbán szerint sincs átütő magyar siker

| Mobile | RSS

Fordulat: már Orbán szerint sincs átütő magyar siker

Az elmúlt hónapokban a miniszterelnök és szóvivője is többször nyilatkozott a magyar gazdaságpolitika sikerereiről, a nemzetgazdasági miniszter pedig tündérmeséről mesélt. Aztán megjöttek az adatok, és kiderült, a magyar gazdaság recesszióba süllyedt.

Ahogy beszámoltunk róla, Orbán Viktor szerdán a nagyköveti értekezleten arról beszélt, hogy a tehermegosztás politikája nem fog eltűnni a magyar nemzetstratégiából, ezért az ország külképviselet-vezetőinek nem védekezniük kell, amikor erről beszélnek külföldön, hanem be kell mutatniuk a magyar értelmezési keretet. A kormányfő azt is mondta, hogy mivel az ország sikere nem átütő, nem nagymellénnyel kell képviselni a magyar válságkezelést, de kellő öntudattal vissza kell verni azokat a kísérleteket, amelyek válságkezelésünk fontos elemeit érintik.

“Csökkentsük az arcunk méretét és a mellkasunk térfogatát”

“A legnagyobb reményünk” szerinte az, hogy a rossz európai válságkezelés nem húzza vissza Magyarországot, a magyar válságkezelés ugyanis más természetű, mint amit Európa választott, a magyar rövid távon is kecsegtet sikerrel, az európai pedig nem. Emellett általában a közép-európait is sikeresebb válságkezelésnek nevezte, mint a nyugatit, ugyanis a lengyelek, a csehek és a szlovákok kiugróan sikeresek, és Magyarországnak – bár “kicsit csökkentsük az arcunk méretét és a mellkasunk térfogatát”, mert az említett három országnak sikeresebb a válságkezelése – szintén jó esélye van rá, hogy csatlakozzon hozzájuk. A másik három állam jelenleg azért áll jobban, mint Magyarország, mert náluk alacsonyabb az államadósság, és ez szélesebb manőverezési lehetőségeket ad nekik – mutatott rá.

Orbán május végén az MR1-Kossuth Rádióban még arról beszélt, hogy Magyarországot elismerés illeti azért, mert azon 3-5 ország közé tartozik idén és jövőre is, amelyek egyszerre képesek növelni versenyképességüket és csökkenteni államadósságukat. “A minimum, amit meg kell kapnunk, az a méltányos bánásmód és a korábbi, a nekünk járó pénzek felfüggesztéséről szóló méltánytalan döntésnek a kihúzása, megsemmisítése”. Arra a kérdésre, hogy Európában milyen magyar gazdasági megoldások iránt érdeklődtek, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy “legfontosabb a szerénység”.

Egy-két év alatt világos lehet Európa számára a sikertörténet

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság még sérülékeny, hiszen nem dolgozunk még 5 millióan. “Sokat erősödött, sőt kifejezte azt a szándékát Magyarország, hogy a saját lábán akar megállni, nem mások pénzén akarja tengetni az életét. Nem akarja, hogy mások döntsenek helyette, mert az adósság mindig kiszolgáltatottá tesz, tehát Magyarország jóval erősebb, mint volt, ezt mindenki érzékeli, de azért még nem egy sikertörténet”- fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint “ahhoz még kell dolgoznunk egy-két évet, hogy Európa-szerte világos legyen, hogy az elmúlt néhány év magyar gazdaságpolitikája, ami alatt az emberek több év alatt elvégzett munkáját érti, sikertörténet.

Fő a szerénység

Orbán szerint az is tény, és ezért indokolt a szerénység, hogy minden magyar döntés, “amit az elmúlt években hoztunk és először tüzes ellenállást váltott ki, viharos szelet kavart – amit bankok és nagy multinacionális cégek keltettek elsősorban – lassan, de biztosan minden más ország intézkedései között megjelennek”. A kormányfő szerint “ez büszkeséggel is eltölthetne bennünket, de szerintem egyelőre a szerény mértéktartás ideje van itt”.

Matolcsy: a válságnak vége van

Matolcsy György júniusban a CNN-nek egyenesen arról beszélt, hogy Magyarország lesz a világgazdaság új központja. „Azért, hogy a deficitet visszaszorítsuk számos ’nem szokványos’ gazdaságpolitikai intézkedést hoztunk. Mi voltunk az első uniós ország, amely bevezette a bankadót, a válságadókat, a korábban kötelező magánnyugdíjpénztári forgatókönyv, és így tovább, és így tovább… habár van egy konvergencia programunk, amelyet elfogadott az Európai Bizottság, és lényegében ez azt jelenti, hogy a fiskális helyzetünk rendben van. A válságnak tehát vége van” – fogalmazott Matolcsy.

A magyar tündérmese

A riporter felvetésére, hogy a magyar gazdaság több mint egy százaléknyit zsugorodott az első negyedévben, ami a legrosszabb mutató az unióban Matolcsy azt felelte, hogy „hát persze, de az elmúlt év utolsó negyedévi adata az egyik legjobb volt az unióban” (azóta megérkezett a második negyedéves adat is, ami technikai recessziót mutat, a GDP 1,2 százalékkal esett vissza- a szerk.)

„Tehát, amikor azt mondják, hogy a magyar gazdaság a katasztrófa felé halad, ön szerint ez téves?” – kérdezte a riporter Matolcsyt, aki válaszában kifejtette: „teljes mértékben. Ez nonszensz. Nonszensz. A magyar tündérmese, vagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz.”

“Mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára”

Matolcsy arra a kérdésre, hogy miben látja a magyar gazdaság jövőbeni erejét az Európai Unión belül, kijelentette: az erőt Közép-Európa egészében látja. „Mi következünk. Mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára. Az euróövezet déli övezetét a közép-európai régióval váltjuk fel”. Hozzátette: nagyon erős régió lesz, mert Európa és Ázsia között lesz, az Államok és az Európai Unió között, tehát ez az új feltörekvő régió, és Magyarország ennek a kellős közepén helyezkedik el.

Szijjártó: Európában követendő példa lett a magyar gazdaságpolitika

Júliusban Szijjártó Péter beszélt arról, hogy Európában követendő példa lett a magyar gazdaságpolitika. A külgazdaságért és külkapcsolatokért felelős államtitkár az m1-ben azt mondta: ha megfigyeljük az Európai Unió gazdasági döntéseit – példaként említette a kohéziós források zárolásának feloldását, illetve a növekedési paktumról szóló döntést -, ezek mind-mind azt mutatják, hogy polgárjogot nyert Európában az a gazdaságpolitika, amelyet mi két éve folytatunk. Sőt, ez a követendő irány – tette egyértelművé.

atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 308 megnézve, 1 alkalommal mai nap |