< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szóban már megfékezték a szélsőséget

| Mobile | RSS

Szóban már megfékezték a szélsőséget

Nem sok konkrét mondanivalója volt a kormánynak a napokban egyre jobban éleződő szélsőjobboldali-roma konfliktusról. Lapunknak küldött válaszukban ugyan elítélték a ceglédi eseményeket, de a belügyi tárca nem felelt arra, hogy rendőri biztosítás helyett egyszerűen miért nem oszlatják fel ezeket a megmozdulásokat a helyszínen, amikor még megelőzhető lenne a konfliktus.

A Jobbik és szervezetei rendszeresen arra hivatkoznak, ha a rendőrség nem lép, ők választ adnak a “cigánykérdésre”.

“Az önbíráskodás nem megengedett – senki számára sem. A törvények mindenkire vonatkoznak és a kormány be fogja tartatni azokat mindenkivel” – ígérte a kormányszóvivői iroda a Népszavához eljuttatott közlésében. Lapunk a ceglédi események kapcsán kérte ki a kormány álláspontját, és bár a levélben nem említették meg a település nevét, ismét egyértelművé tették, hogy “senkinek sem kell félni”, megvédik a magyarországi kisebbségeket, hiszen a kormány megalakulása óta “mindig a leghatározottabban fellépett a szélsőséges, félelemkeltő csoportok ellen”. Emlékeztettek, hogy törvényt fogadott el az Országgyűlés az egyenruház bűnözés felszámolásáról, és megjegyezték: a kabinet “határozott fellépésének köszönhetően a politikai töltetű atrocitások száma lényegesen alacsonyabb”, mint az előző kormányzat idején.

Ez azonban szemmel láthatóan nem érdekli és nem riasztja el sem a Jobbikot, sem a hozzá köthető szélsőjobboldali csoportokat; napokig járőrözhettek Cegléden is, mire rendőröket vezényeltek ki az egyre éleződő konfliktus kezelésére. Mint arról beszámoltunk, a rendőrségre szombat este érkezett bejelentés arról, hogy egy 20-30 főből álló csoport a város belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. Szélsőjobboldali portálok erről úgy számoltak be, hogy az Új Magyar Gárda tagjai “rendfenntartó sétára” indultak szombat este a Kékkő utca térségében, amikor állításaik szerint mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró- és vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rájuk, de a támadókat a rendőrség mégsem találta meg. Cegléden nem csak a gárda, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület is képviselte magát – összesen mintegy négyszáz fővel.

Múlt kedd óta a városban járőröztek, így csak idő kérdése volt, mikor történik valami. Állítólag azért jelentek meg a helyiek kérésére, mert az utóbbi időben elszaporodott – a szerintük romák által elkövetett – lopások száma. Az események azonban odáig fajultak, hogy lövések dördültek: az egyik romák által lakott házban éles lőszereket találtak, állítólag egy “menekülő gárdista” lőtt gázpisztolyból és futás közben szétszórta az éles lőszereket, melyek azóta “kézről kézre” járnak. A szélsőségesek ennek ellenére nem csillapodtak, és hétfőre az erődemonstráció folytatását ígérték, ám ez végül nem történt meg. A történteket az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció és roma szervezetek is elítélték.

A rendőrség azóta is nagy erőkkel van jelen a helyszínen, ám nem tudjuk, pontosan mekkora létszámmal; lapunk több kérdéssel is a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordult – például hogy megtudjuk, meddig maradnak a városban, és hogy igaz-e a hír, miszerint romák rendőrökre támadtak volna -, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Pedig az szinte biztosra vehető, hogy a szélsőségesek nem adják fel: a Jobbik hivatalos lapjának tekinthető Barikád arról írt tegnap, hogy a párt “riadóláncot szervezett”, és bár a gárdisták egyelőre kis létszámmal vannak jelen, “de 50 kilométeres körzetben azonnal mozgósítható nagyobb erők várnak készenlétben, illetve más szervezetekre is számíthatnak”. Ugyan nem tudni, hogy a félelemkeltő vonuláson hány jobbikos képviselő vett részt, többen nem titkolták, hogy Ceglédre utaztak: így Korondi Miklós és Rubi Gergely országgyűlési képviselők és Volner János, a Jobbik alelnöke is, aki nemcsak a rendőrkapitánnyal, de a város Fidesz-KDNP-s polgármesterével, Földi Lászlóval is tárgyalt.

Lapunk a polgármestertől is kért tájékoztatást a jelenlegi helyzetről, ám titkársága ígérete ellenére ez nem történt meg. Így azt sem tudtuk meg, valóban találkozott-e Volnerrel, és ha igen, mire jutottak. Földi az események után egyébként arról beszélt, hogy szerinte hamis információk alapján, kifejezetten Szent István ünnepére időzítették az akciót. Azonban szerinte “nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták”.

A polgármester szavai két héttel a devecseri események után nem bíztatóak. Emlékezetes, a Jobbik és csoportjai a halálbüntetés visszaállítását követelték a településen, miközben betondarabokat és köveket dobáltak helyi romák házaira, egy LMP-s aktivista, sőt egy jobbikos képviselő is megsérült. A rendőrség azonban – noha kétszázan biztosították a tüntetést – nem lépett közbe még akkor sem, amikor a szélsőségesek a rendőrkordont is elsodorták. Az események után Pintér Sándor nem szólalt meg, noha több jogvédő szervezet is a belügyminiszterhez fordult a tétlen rendőrség felelősségre vonását sürgetve. Lapunk is kérdéseket küldött a belügyi tárcának, hogy mi az álláspontja az újabb provokációról Cegléden.

Megkérdeztük, tervezik-e, hogy a konfliktusok kiküszöbölése miatt, a rendőri biztosítás helyett egyszerűen feloszlatják ezeket a megmozdulásokat a helyszínen, de választ nem kaptunk.

Egyre gyakrabban jelennek meg különböző településeken a szélsőségesek: erről nemcsak a Barikád, de a Jobbik tegnapi közlése is árulkodik. Eszerint “a magyarok és a romák közötti konfliktus” nem az elmúlt napokban kezdődött. Szerintük Cegléden rettegésben élnek a romák “bűnöző életmódja” miatt, és amikor a párt Pintér Sándorhoz fordult, azt a választ kapta, hogy Cegléden nincsenek ilyen gondok, “a rendőrség és a polgárőrség megfelelően ellátja feladatát”. A Jobbik azonban nem erre készül, és minden jel szerint ki is használja a rendőri tétlenséget: mint a Barikádon üzenték, ha a rendőrség nem képes eleget tenni a feladatának, “akkor a magyarság önvédelmi szerveződései a társadalom természetes immunreakciójaként hathatós választ fognak adni a bűnözés kihívásaira”. A rendőrség hivatalosan annyit közölt, “minden törvényes eszközzel és a rendelkezésre álló erővel azonnal és határozottan” fellépnek a jogellenes cselekményekkel szemben.

Évfordulóra készül a betiltott gárda

Fennállásának ötödik évfordulójára készül a Magyar Gárda, amit szombaton a Hősök terén ünnepelnek majd; a Belügyminisztérium egyelőre nem válaszolt lapunknak arra, hogy a három éve a Fővárosi Ítélőtábla által jogerősen feloszlatott szervezet megmozdulását hogyan is vehette tudomásul a rendőrség. Bár egy ideje Új Magyar Gárda a csoport neve, mégis a régi névvel reklámozzák az eseményt. Eközben a gárda anyaszervezete, a Jobbik lebőgött saját augusztus 20-i megemlékezésén, amit egyébként éppen a Magyar Gárda biztosított: a margitszigeti eseményre ugyanis legfeljebb 100-150 ember volt kíváncsi, miközben a sziget többi részén alig lehetett lépni az embertömegtől. Erről sem a Jobbik-közeli kuruc.info, sem a Barikad nem számolt be.

Barna L. Norbert / Népszava

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 300 megnézve, 1 alkalommal mai nap |