< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Másfél millióig lehet majd készpénzezni

| Mobile | RSS

Másfél millióig lehet majd készpénzezni

2012. augusztus 29. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Az eredeti tervvel szemben egy szerződés alapján havonta nem ötmillió, hanem csak másfél millió forintnyi készpénzforgalmat bonyolíthatnak egymással januártól a vállalkozások. Július 10-én ugyanis egy erről szóló módosító javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek – írja a szerdai Világgazdaság, megjegyezve: a tervezettől eltérő intézkedés célja a gazdaság fehérítése mellett a tranzakciós illetékből származó bevétel növelése lehet.

Az adózást érintő egyes jogszabályokat módosító javaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte, és egy több területet is érintő salátatörvény részeként nyújtották be az országgyűlésnek.

A jogszabály előírja, hogy ha az érintett felek bizonyíthatóan csak azért kötöttek több szerződést, hogy ezáltal – felosztva az összeget – kikerüljenek a korlátozás alól, a megállapodásukat változatlanul egy szerződésnek kell tekinteni. A büntetés összege pedig nem csekély a javaslat szerint: a szabályokat be nem tartó adózóknak a másfél millió forint feletti rész húsz százalékát kellene bírságként leróniuk.

A kormány a tranzakciós adóból származó bevétel emelkedését is várja a szigorúbb szabályozástól, hiszen az elektronikus tranzakciók mennyiségének növekedésével emelkedik az adó alapja is. Becslések szerint a cégek 42 ezer milliárd forintnyi készpénzforgalmat bonyolítanak egymás között Magyarországon, olvasható a Világgazdaságban.
forrás:index.hu

Leave a Reply 242 megnézve, 1 alkalommal mai nap |