< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Őszi izgalom: az ingyenességre jogosultak se dőljenek hátra

| Mobile | RSS

Őszi izgalom: az ingyenességre jogosultak se dőljenek hátra

2012. augusztus 29. | hozzászólás | Kultúra

Mit jelent az iskolakezdés gyermekünk számára?
Lázasan készülődnek szülők és gyerekek a jövő héten kezdődő tanévre. A szemfülesek már augusztus elején megvették a szükséges tanszereket, a kényelmesebbek viszont mára már gondban lehetnek, ha technika egységcsomagot keresnek. Idén flottul megy a tankönyvszállítás, ezen a héten már több iskolában is kiosztják az “ingyenes” tankönyveket.

A szaktárca szerint ugyan a tankönyvek átlagára nem emelkedett, az általános iskolák honlapján feltüntetett tankönyvárak köszönő viszonyban sincsenek a hivatalos közleménnyel. – Az első évfolyamos tanulók tankönyvcsomagjának átlagára 6500 forint, a másodikosoké 7400 forint, a harmadikosoké 7100 forint, a negyedikeseké 6400 forint körül alakulhat. Felső tagozaton az 5. évfolyamon a tankönyvekért átlagosan 6500 forintot, hatodikban 7300 forintot, hetedikben 11 100 forintot, nyolcadikban 10 800 forintot kell várhatóan fizetni – állítja az oktatási államtitkárság.

Infinety network
Igaz, a szaktárca átlagárakról adott tájékoztatást, mégis óriási különbségek vannak az általános iskolák között. Így például míg az egyik iskolában 8. osztályban 12 000 – 13 000 forint között van a tankönyvcsomag, addig egy másikban 19 181 forintot kell kiizzadniuk a szülőnek. Az egyik megyeszékhelyen lévő intézmény honlapján kiadott osztályonkénti tankönyvcsomag-árak messze túlszárnyalják az “átlagot”. A lista szerint az elsősök tankönyvcsomagjának ára 9711 forint, a másodikosoké 11 386 forint, a harmadikosoké 11 660 forint, a negyedikeseké 14 066 forint. Felső tagozaton is 6-9 ezer forinttal kerülnek többe a csomagok, mint azt az oktatási államtitkárság kommunikálja, a nyolcadikosoknak például 10 800 forint helyet 19 181 forintot kell fizetni.

A szülők többségének nem nagyon van más lehetősége, minthogy mélyen a zsebébe nyúl. Egyes iskolákban a rászorulók könyvtárból kikölcsönözhetik egész évben a tankönyveket, de főleg alsó tagozatban, ahol a könyv egyben munkafüzet is, ez megoldhatatlan, hiszen év közben ebbe dolgozik a gyerek. Egy másik probléma az, hogy évről-évre a tankönyvek új kiadásaiban – bár nincs jelezve, hogy átdolgozott kiadás – kicsit mindig változtatnak, igaz, nem a tartalmon, csak annak sorrendjén. Egy szöveggyűjtemény esetében ez akár követhető is, de egy feladatgyűjtemény esetében követhetetlen, ha egy feladatszám alatt nem ugyanazt találjuk a megörökölt tankönyvben.

Idén az iskolakezdési támogatás feltételeiben nincs változás. A szabályok szerint a munkáltató kedvező adózású béren kívüli juttatással járulhat hozzá a munkavállaló gyermekneveléssel, azon belül az iskolakezdéssel kapcsolatos terheihez, ami gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig terjedhet. A támogatást tankönyvre, taneszközre vagy ruházatra adható, és az iskolakezdés napját megelőző és azt követő hatvan napon belül adható.

Idén a kormány 5 milliárd 649,9 millió forintot biztosít az ingyenes tankönyvellátásra. A támogatás a jogszabályok szerint gyerekenként 12 000 forint lehet. Ingyenes tankönyvre jogosultak körébe tartoznak például a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű (SNI), a három- vagy többgyermekes családban élő vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók. Mintegy 500-550 ezer rászoruló tanulónak jár az ingyenes tankönyvellátás.

Az önkormányzatok viszont ráterhelhetik a különbözetet a családokra, amennyiben nem sikerült a pedagógusoknak olyan tankönyvcsomagot összeállítani, amely kijön a 12 000 forintos keretből. Teszik ezt azért, mert a 12 000 forintos tanulónkénti állami normatíva nem elég a tankönyvcsomagra, az iskola pedig nem tudja állni az árkülönbözetet. Holott, a fenntartónak kötelessége és joga ellenőrizni a tankönyvrendelést, és amennyiben nem biztosítható a törvényben előírta ingyenesség, utasítania kell az igazgatót a tankönyvrendelés átdolgozására. A Fővárosi Szülők Egyesülete ezért azt kérte az oktatási államtitkárságánál, hogy vizsgálják meg, az iskolák, miért kérnek “ráfizetést” az ingyenességre jogosult tanulóktól, és miért kérnek 15 000-20 000 forintot az általános iskolai tankönyvcsomagokért.

A közoktatási tankönyvjegyzékben jelenleg 3832 kiadvány szerepel, ami a tizenkét évfolyamot tekintve azt jelenti, hogy átlagosan 319-féle tankönyvből, munkafüzetből választhattak idén az iskolák.

Jövőre azonban a kormány egységesíteni kívánja a tankönyveket, és nem lesz választási lehetőségük a pedagógusoknak a tankönyvcsomag módosítására, ha az túl sokba kerülne.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 278 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: