< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A németek helyre tették Montit

| Mobile | RSS

A németek helyre tették Montit

Féléves mélypontokig csökkentek a héten az olasz kötvényhozamok, még a tízéves papíroknak is megadta a piac az alapvetően az ECB gerjesztette bizalmat. A látványos olasz-német barátság is lökést adhatott ennek, bár a felszín alatt sok az ellentét.

Jelentős mértékben süllyedtek a héten az olasz kötvényhozamok, és a kincstár jól vette a legfontosabb akadályt, az öt-, illetve tízéves papírok aukcióját is. A tízéves kötvények hozama egyre megnyugtatóbb távolságba kerül az aggályos 6 százalékos szinttől – a sikert azonban nem annyira az olasz reformoknak tudják be az elemzők, mint inkább az Európai Központi Bank (ECB) felől érkező kijelentéseknek.

Amióta Mario Draghi ECB-elnök augusztus 2-án azt mondta, hogy az eurózóna jegybankja mindent megtesz az euró megmentéséért, az olasz és a spanyol hozamok szembetűnően visszaestek, különösen a rövidebb lejáratokon. Erre ráerősített Draghi e heti közlése, miszerint az ECB-nek olykor túl kell lépnie a megszokott eszközökön (Napi Gazdaság, 2012. augusztus 30.) – elemzők ebből azt olvasták ki, hogy a jegybankelnök kész szembemenni a Bundesbankkal is.

Az ECB nélkül nem menne

Az ECB fellépése nélkül mind az olasz, mind a spanyol hozamok magasabbak volnának – hangsúlyozta egy londoni elemző a Reutersnek. Német kollégája viszont azt emelte ki a Bloombergnek: van némi optimizmus a piacon, hogy a dolgok már nem fordulnak rosszabbra. A derűt azonban még sok minden beányékolhatja. Mario Monti olasz kormányfő és Angela Merkel szerdai berlini találkozója után ugyan kiemelték a beszámolók, hogy a német kancellár pozitívan nyilatkozott az olasz erőfeszítésekről, de nyilvánvaló volt, hogy nincs mindenben egyetértés.

A vita fő tárgya az, hogy az európai stabilitási mechanizmus (ESM) kapjon-e banki jogosítványt, aminek révén az ECB-től is szerezhetne forrást. Merkel azt hajtogatta, hogy ez ellentétes az uniós szerződésekkel, Monti viszont azt hangsúlyozta, hogy ami a jelen feltételek mellett nem lehetséges, az esetleg holnap, más feltételek mellett, azzá válhat. A találkozó napján az Il Sole-24 Ore gazdasági napilapban Monti arra is figyelmeztetett, hogy Németország öngólt lőhet az ECB terveinek megakadályozásával, mert komoly inflációs fenyegetéssel nézhet szembe.

Helyre tették Montit

A németek viszont nem szeretik, ha figyelmeztetik őket – csütörtökön két komoly napilap is nekiment az olasz kormányfőnek. A progresszív Süddeutsche Zeitung szerint el kell torlaszolni az utat Monti előtt, mert aki olyan kormányokat támogat, amelyek mesterségesen csökkentenék a hozamszinteket, anélkül, hogy rendbetennék az alapproblémákat, az a késő római korhoz hasonló hanyatlásra szólít fel. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig úgy látja, hogy Monti német típusú reformerként került hatalomra, de mára a dél-európai országok vezéregyénisége lett belőle, aki többször is kellemetlen helyzetbe hozta Merkelt.
Görögország, Spanyolország, Olaszország és más országok reformeltökéltségétől függ, hogy meg lehet-e oldani az eurózóna válságát – jelentette ki Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök tegnap Angela Merkellel való találkozója után. Kína kész a továbbiakban is befektetni az eurózóna államkötvényeibe, de csak a kockázatok teljes körű elemzése mellett – tette hozzá. A kockázatok között említette Ven a következő hetek ECB-lépéseit, a német alkotmánybíróság döntését ESM-ügyben és a holland választásokat is.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 250 megnézve, 1 alkalommal mai nap |