< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: 1,5 milliárdot kér a Ringier a Népszabadságért

| Mobile | RSS

1,5 milliárdot kér a Ringier a Népszabadságért

2012. augusztus 31. | 4 hozzászólás | Kultúra

Másfél milliárd forintos vételár, legkevesebb öt évig tartó szerződés a Ringier Kft. nyomdájával nyomtatásra és papírbeszerzésre, továbbá határidő nélküli hasonló megállapodás a magyar Ringier-érdekeltséggel lapterjesztésre, illetve a cég könyvelésének, pénzügyeinek intézésére – nagyjából ebben összegezhető a svájci Ringier AG-nek az MSZP Szabad Sajtó Alapítványa kuratóriumi elnöke, Kránitz László által a minap „korrektnek” nevezett eladási ajánlata.

A zürichi cég a 60 ezer példányban értékesített Népszabadság kiadójának 70,77 százalékos részvénycsomagjától szabadulna, a kiszemelt vevő a jelenleg 27,69 százalékos tulajdonos pártalapítvány.

A hvg.hu tudomása szerint a Ringier korántsem „jelképes” áron kínálja részvénycsomagját, ám a vételár fizethető részletkedvezménnyel: így aláíráskor mindössze 3 millió forint készpénz járna, 2015-2025 között pedig a kiadó nettó árbevételének 5 százaléka, amennyiben a Ringier nyomdája állítja elő az újságot, és 8 százalék, ha másik nyomda (tavaly a Népszabadság Zrt. árbevétele 3,8 milliárd forint volt).

Kintlévőséget a Médialogért

A sarkalatos pont a tartozás elengedése volt, a 2011-es mérleg szerint a kiadó kötelezettségállománya 1,5 milliárd forintot tett ki, ebből 1,4 milliárddal a tulajdonos Ringier AG budapesti leányának, a Ringier Kft.-nek tartoztak elsősorban nyomdaköltségek címen.

A svájci ajánlat tudomásunk szerint már 1,6 milliárdra taksálja az adósságot, hitelezőként azonban nem a pesti céget, hanem bizonyos Ringier Print AG-t nevez meg. Az ajánlat szerint a tartozás letudható, csakhogy nem ellenszolgáltatás nélkül, hanem a terjesztőcég Médialogban 49 százalékos tulajdonos Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft.-ben lévő Népszabadság-tulajdon ellenében. A 3,2 milliárd forintos saját tőkéjű cégben közösen birtokol 70 százalékos üzletrészt a Népszabadság és a Ringier, ennek a Népszabadságra eső hányadát taksálják 1,1 milliárdra Zürichben, a fennmaradó 500 milliós nyomdatartozás törlesztéséről pedig további tárgyalásokat ajánlanak.

További tárgyalások alighanem mindenképpen lesznek, bár Kránitz a Szabad Sajtó hétfői kuratóriumi ülése után azt mondta: az ajánlatot korrektnek tartják, és kifejezték szándékukat a többségi részesedés megvásárlására.

Adósságrendezés és reorganizáció

Úgy tudni, az alapítvány további finomításokat javasol, például 1,2 milliárdos egyösszegű vételárat vagy az árbevétel legfeljebb 3 százalékát gondolja megfizetni. Kéri továbbá, hogy a Ringier még az értékesítés előtt végezze el a cég reorganizációját. Ez alighanem arra utal, hogy a kiadó saját tőkéje 2011 végén mindössze 677 millió forintot tett ki, ami jócskán alatta marad az 1,3 milliárdos jegyzett tőkének, márpedig ezt a gazdasági társaságokról szóló törvény tiltja (a téma előkerült a Népszabadság keddi rendkívüli közgyűlésén is, ahol azonban nem született döntés).

A rendezés megoldható feltőkésítéssel vagy alaptőke-leszállítással is, utóbbi nem kerülne egy fillérjébe sem a fő tulajdonosnak. A Szabad Sajtó által kért „reorganizáció” vélhetően nem azonos a korábban sokat szorgalmazott tartozáselengedéssel – ez ügyben a párt elfogadni látszik a terjesztőcégbeli részesedés eladását, s a vételár betudását –, sőt úgy tudni, az ellen sem emeltek kifogást a szocialisták, hogy az újságot a Ringier cége nyomja. Az alapítvány ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy a könyvelés ne legyen kiszervezve, illetve kimondatnák újra az eladóval azt, amit már garantált, hogy tudniillik a Népszabadságé marad a jelenleg használt Bécsi úti székház, s a szerkesztőségnek nem kell elköltöznie a Ringier pesti központi irodaházába.

Kérdésünkre mind Kránitz László, mind Mihók Attila, a Ringier Kiadó Kft. ügyvezetője elzárkózott attól, hogy folyamatban lévő tárgyalásokat kommentáljon.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 1049 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: