< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: 175 éves Morse-táviró… Szántó Tibor Kossuth-díjas könyvművész kiállítása a Somogyi Könyvtárban

| Mobile | RSS

175 éves Morse-táviró… Szántó Tibor Kossuth-díjas könyvművész kiállítása a Somogyi Könyvtárban

2012. augusztus 31. | 1 Hozzászólás | Kultúra

175 éves a Morse-távíró

Magas szinten művelte és tanította a festészetet (különösen a portrékért rajongott), neve mégis a hírközlést forradalmasító találmánya, s a máig használt jelrendszer révén maradt fönn. Samuel Finley Breese Morse 175 éve szabadalmaztatta telegráfját. Első táviratában, amit Washingtonból Baltimore-ba küldött 1844. május 24-én, ez állt: “What hath God wrought?” (Mit művelt Isten?).

A jeles feltaláló életét és munkásságát kamarakiállítás szemlélteti a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. A szeptember 3-22-ig megtekinthető bemutató különleges színfoltja egy működőképes Morse-távíró, amelyet a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány jóvoltából láthatnak az érdeklődők.

A bibliomán – 100 éve született Szántó Tibor

Száz esztendeje született Szántó Tibor Kossuth-díjas könyvművész, tipográfus. Széleskörű irodalmi tájékozottsága a szakma kiváló ismeretével párosult. Pályáját nyomdai betűszedőként kezdte. Tanított a Képzőművészeti- és az Iparművészeti Főiskolán, művészeti vezető volt a Helikon Kiadónál. Ő tervezte többek között a Vizsolyi Biblia és a Májmúni Kódex új kiadását, az aranyfóliás Képes Krónikát. Nemes egyszerűség és elegancia jellemzi munkásságát, amelyet a Somogyi-könyvtár kamarakiállítása tár a közönség elé.

A bibliomán – 100 éve született Szántó Tibor című kiállítás szeptember 4-től október 3-ig látható a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Guatavitától Narihualáig — Molnár Gábor fotói

Molnár Gábor hat éven át tanult és dolgozott Dél-Amerikában, hazatérése után a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében PhD fokozatot szerzett Dél-Amerika integráció-földrajzából. Tavaly előadás-sorozatot tartott a dél-kolumbiai Pasto egyetemén. Kolumbia mellett járt Ecuadorban és Peruban, az óceán partvidékén, s az Andokba is eljutott. A látottakat fotósorozatokon örökítette meg. Molnár Gábor “Guatavitától Narihualáig — Utazások Dél-Amerikában” című kiállítását szeptember 6-29-ig láthatják az érdeklődők a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Üdvözlettel:
Andóczi Balogh Éva
PR-munkatárs

Leave a Reply 1004 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: