< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Éjjel jött: Valami óriási, rejtélyes dolgot találtak az űrben… Ritka galaxisokat fedeztek fel tízmilliárd fényévnyi távolságban

| Mobile | RSS

Éjjel jött: Valami óriási, rejtélyes dolgot találtak az űrben… Ritka galaxisokat fedeztek fel tízmilliárd fényévnyi távolságban

2012. augusztus 31. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Ritka galaxisokat fedeztek fel tízmilliárd fényévnyi távolságban. A szuperforró és fényes csillagvárosokról az Astrophysical Journal című folyóiratban jelentették meg tanulmányukat a NASA kutatói.
hirdetés

A kutatás a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) elnevezésű, széles látószögű infravörös sugárzást felmérő csillagászati műholdjának megfigyelésein alapul, amely 2009 decembere és 2011 februárja között gyűjtötte az adatokat. Kétszer “pásztázta végig” a teljes égboltot infravörös fényben, felvételek millióit készítve, az ily módon összegyűjtött adatokat márciusban közzétették, biztosítva szabad kutatásukat.

A megfigyelések során a WISE körülbelül ezer forró, porfüggönnyel “elsötétített” galaxist fedezett fel, ezek mindegyike annyi fényt bocsát ki, mint százbillió Nap.

Mindegyik kétszer olyan forró lehet, mint az ultrafényes infravörös csillagvárosok és a feltételezések szerint átmenetet képezhetnek a “korong” alakú galaxisok, mint amilyen a Tejútrendszer és az elliptikus galaxisok között.

E galaxisok közül a legtöbb tízmilliárd fényévnyire található, vagyis a 13,7 milliárd éves világegyetem ifjúságában képződtek.

Mivel ezek a galaxisok nem rendelkeznek elég csillaggal ahhoz, hogy “elszámoljanak” a kitermelt hővel, a kutatók úgy vélik, hogy szokatlanul aktív szupermasszív fekete lyuk lakozik a központjukban.

A feltételezések szerint az összes galaxisban “terpeszkedik” egy-egy fekete lyuk, bár némelyik, mint például a Tejútrendszer Sagittarius A-nak nevezett képződménye, viszonylag “aluszékony”.

A számítások szerint a Sagittarius A tömege négymilliószor múlja felül a Napét, más fekete lyukak nagyobbak, 10 millió naptömegnek felelnek meg.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 982 megnézve, 1 alkalommal mai nap |