< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Gyurcsány: beismerték a kormányzati vezérlést

| Mobile | RSS

Gyurcsány: beismerték a kormányzati vezérlést

2012. augusztus 31. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Az amúgy “függetlennek kikiáltott” ügyészség mégis befolyásolható, és “valójában tényleg a kormány dönti el, hogy kiket vonjanak ügyészségi eljárás alá” – így reagált lapunknak Gyurcsány Ferenc arra, hogy Lázár János szerint az USA és Nyugat-Európa is nyomást gyakorolt az Orbán-kormányra annak érdekében, hogy a szocialisták az elszámoltatási folyamatban kapjanak “immunitást”.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár eredményesnek nevezte az elszámoltatást. A folyamatot a “politikai disznók felkutatásaként” értékelő Lázár János szerint a vizsgálatok megmutatták, hogy “a korrupció az előző kormányzat ideje alatt rendszerszerűen működött”, ami alapján kirajzolódik “az a népi vélekedés, amely szerint a szocialisták szétlopták az országot”. Kiemelte, hogy a folyamatban az előző kormányzatokhoz kötődő szinte összes miniszter és államtitkár neve felmerült “valamilyen szinten (…) a két miniszterelnöké mindenképpen”.

Az államtitkár szerint a szocialisták megpróbáltak nyomást gyakorolni “testvérpártjaikon keresztül, Nyugat-Európából a kormányra és a magyar politikai közéletre” az ügyek eltussolására. Arra a kérdésre, hogy Nyugat-Európából vagy az Egyesült Államokból érkezett-e nyomás arra, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfők ellen ne induljon eljárás, azt válaszolta: “igen, volt ilyen kérdés, nyomás, befolyásolási kísérlet, amely arról szólt, hogy a szocialista párt kapjon immunitást”. A sukorói telekcsere ügyében hivatali visszaéléssel meggyanúsított, de vád alá már nem helyezett Gyurcsány Ferenc szerint “ezzel Lázár János beismerte, hogy az ügyészség a kormányzat befolyása alatt áll”.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány augusztus 31-i hatállyal felmentette Budai Gyulát kormánybiztosi pozícióból, de időközben már tavasszal kinevezték az agrártárca államtitkárává, Lázár azt mondta: az elszámoltatás kormányzati szakasza lezárult, de Orbán Viktor továbbra is számít Budaira. “A disznók magyarországi sorsának felkarolása” legalább olyan fontos dolga Budai Gyulának, mint “a politikai disznók felkutatása” volt az elmúlt másfél évben, “tehát disznótól disznóig terjed a portfólió” – fogalmazott. E hasonlatra Gyurcsány Ferenc lapunknak csak annyit mondott: eszerint Budai Gyula az őt megillető helyre került a tárcánál, “kondásként neki kell a disznókat terelgetni”.

A tájékoztatón Budai – aki 2010 őszén vette át az elszámoltatási kormánybiztosi posztot a szintén fideszes Papcsák Ferenctől – kifejtette: idén augusztusig 1442 ügyet vizsgált, 110 jelentést tett, 61 esetben pedig feljelentést. Ezek közül 30-ban még folyik a nyomozás, 7 ügyben vádemelés is történt. A nyomozások során 47 embert gyanúsítottak meg, 39 ellen emeltek vádat. “A számok makacs tények” – mondta, hozzátéve: a 61 feljelentés alapja bűncselekmény gyanúja volt. Megjegyezte: a megindult büntetőeljárások sikere nem az ő felelőssége, hanem az adott hatóságoké. A hét, bírósági szakban lévő ügy közül külön kiemelte a sukorói telekcserét és a honvédelmi minisztériumi ingatlanok ügyét.

MSZP: kudarc az egész

Az MSZP szóvivője szerint az elszámoltatás kudarcba fulladt, miután a Budai Gyula által vizsgált ügyek közül egy sem végződött elmarasztaló ítélettel. Török Zsolt emlékeztetett: “az ügyészség bűncselekmény hiányában sorra dobja vissza a megrendelt eljárásokat”, és több megvádolt szocialista politikusról is kiderült már, hogy ártatlan. A mezőhegyesi ménesbirtok privatizációja ügyében nemrég szüntették meg a nyomozást, mert nem találtak bizonyítékot a hűtlen kezelésre. Budai “lyukra futott” a Bábolna-üggyel is, melyben nem jogerősen bűncselekmény hiányában felmentette a bíróság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját, akinek ráadásul Budai egymillió forintot is fizethet, mert alaptalanul gyanúsította meg. A Budai-féle “filozófusügy” pedig még a vádemelésig sem jutott el: már a nyomozáskor kiderült, hogy nem történt bűncselekmény.

Lengyel Tibor

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 799 megnézve, 1 alkalommal mai nap |