< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Másfél milliárd forinton múlik a jövő

| Mobile | RSS

Másfél milliárd forinton múlik a jövő

2012. augusztus 31. | 2 hozzászólás | Közélet

Továbbra is tőkeinjekcióban bíznak a Gyulai Húskombinátnál – a vezérigazgató szerint az állam is jól járhat a vásárlással
Nem jelent segítséget a Gyulai Húskombinát Zrt.-nek a kiemelt pozíció, a sajtóban már többször megszellőztetett „állami bevásárlás” azonban már jelentős könnyebbséget jelentene a tradicionális vállalatnak. A kabinet egyelőre mérlegeli a lehetőségeket, a társaság bízik a tőkeinjekcióban.

Lényegében semmilyen változást nem jelent a vállalat életében, hogy a kormány stratégiailag kiemelt „rangra” emelte a Gyulai Húskombinátot – tudta meg lapunk Ruck Jánostól, a társaság vezérigazgatójától. Bár a szerdai kormányülés után a vidékfejlesztési miniszter és a kormányszóvivő is cáfolta azt az értesülést, amely szerint az állam tőkeinjekcióval tulajdonrészt vásárolna a vállalatban, Giró-Szász András a Hír Tv Rájátszás című műsorában elmondta: a kormány még nem hozott végleges döntést a húskombinát ügyében. Kiemelte ugyanakkor, hogy az említett befektetés alapos megfontolást igényel – egyrészt az európai uniós jogszabályi környezet, másrészt pedig a költségvetés helyzete köti meg az állam kezét. Szerinte nem az a kérdés, szán-e az állam pénzt a húskombinát megmentésére, hanem az, szánhat-e egyáltalán.

A vezérigazgató szerint a sajtóban megjelent másfél milliárd forintos tőkeinjekció épp elegendő lenne ahhoz, hogy a csaknem százötven éves társaság átvészelje a magas alapanyagköltségek miatt kialakult helyzetet és eleget tegyen a növekvő piaci igényeknek. Jelezte, az előzetes egyeztetéseken az a megoldás körvonalazódott, hogy az állam segély vagy támogatás helyett piaci alapon részt vásárol magának a húskombinátból. „Nem adományról van szó. Az állam sokkal inkább piaci befektetésben gondolkodik, ami tekintettel arra, hogy a vállalkozásnak semmilyen köz-, illetve hiteltartozása nincs, megérheti az államnak” – jelezte. A kormányszóvivő szavaira rea­gálva elmondta: érthető, hogy a végleges döntés előtt a kormány alaposan mérlegelni szeretné a lehetőségeket. A források tekintetében azonban bíznak benne, hogy a kabinet megtalálja a beruházás fedezetét. Arra a kérdésre, hogy mit tervez a menedzsment, ha az állam eláll a vásárlástól, azt mondta: „Tőke nélkül az év végére elérhetjük azt a szintet, hogy a veszteségek miatt a tulajdonosok úgy döntenek, bezárnak egyes részlegeket, átgondolják az üzemrészek további üzemeltetését, így egyes termékkörök is lekerülhetnek a palettáról.” Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a téma kapcsán lapunknak elmondta: a hazai húsiparban nem egyedülálló a Gyulai Húskombinát példája, számos vállalkozás termel veszteségesen, ezek pedig jogosan kérhetnek azonos elbánást a kormánytól. Arra a felvetésre, hogy a veszteséges, csőd szélén táncoló vállalkozások összevonásából állami húsipari holdingot hozhatna létre az állam, ennyit mondott: az ötlet jó. „Abban az esetben, ha a holding működésébe a termelőket, az állattartókat is bevonják, a vágóállatot nem különböző neppereken, közvetítőkön keresztül vásárolják meg, hanem közvetlenül a termelőktől, tisztességes áron, az akár az egész hazai sertéságazat és húsipar problémáira is megoldást jelenthetne” – közölte.
Köpöncei Csilla

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 916 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: