< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Műszaki minden évben

| Mobile | RSS

Műszaki minden évben

2012. augusztus 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

A négyévesnél idősebb gépjárműveket kötelező lenne évente vizsgáztatni
Az Európai Unió tervei szerint a négyévesnél idősebb gépjárműveket évente kellene műszaki vizsgára vinni. A magyarországi járműpark műszaki színvonalát tekintve ez nem indokolt. A döntéssel az autósok amúgy sem alacsony terhei tovább emelkednének.

Bevezetné az Európai Bizottság a tagállamok területén egy rendelettervezet szerint a négyévesnél idősebb gépjárművek évenkénti kötelező műszaki vizsgáztatását. A bizottság a szigorítástól a balesetek csökkenését várja az Európai Unióban. „Magyarországon a gépjárművek általános műszaki színvonalát tekintve nem lenne időszerű az évenkénti vizsgáztatás bevezetése, ami csak arra lenne jó, hogy az autóstársadalom egyébként sem alacsony terheit növekedjenek” – mondta lapunknak Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke. Szerinte az öt-tíz év közötti autók korszerűek, esetükben kétszáz-háromszázezer kilométerig szakszerű szervizelés mellett komolyabb, a biztonságot veszélyeztető probléma nem merül fel. Közölte: olyan felmérésről nincs tudomása, amely szerint az idősebb gépjárművek rontanák a baleseti statisztikákat az országban. Ráadásul a gazdasági helyzet, valamint az autófenntartás költségeinek növekedése miatt az elmúlt három-négy évben csökkentek a futásteljesítmények. Hangsúlyozta, hogy a 12 évnél idősebb gépjárművek, leginkább az autóbuszok esetében lenne indokolt a műszaki vizsgáztatás megszigorítása, de azt is a futott kilométer alapján kellene előírni.

Az üzemben tartás költségei 2013-ban ugyanakkor minden bizonnyal emelkednek: bár a műszaki vizsgák díjainak megemeléséről nincs döntés – leginkább az infláció szerint változnának a díjak jövőre –, viszont 2013. januártól új elemként jelenne meg a biztosítási adó, ami a cascóval rendelkező autósoknak a költségeit emelné meg. Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára közölte: Magyarország nem szándékozik szigorítani a vizsgáztatást, viszont ilyen döntés esetén alkalmazkodni kell az uniós jogrendhez. Ellenben a minisztérium még az idén dönthet arról, hogy területi alapon (megyei, járási) történne a rendszámtáblák felszerelése, a csere költségeit pedig az autósok állnák. Kovács Kázmér ügyvéd ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: a területi alapú rendszám bevezetését a fejlett informatikai hálózat miatt a bűnüldözés javítása sem indokolja. Szerinte a minisztériumoknak most leginkább azzal kellene foglalkozniuk az Alkotmánybíróság tavaly novemberi döntése nyomán, hogy az egykori MÁV-biztosító ügyfelei védelmében meghozott törvényt hatályba léptessék.
Putsay Gábor

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 830 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: