< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Erdőt mentettek a NÉBIH erdészei

| Mobile | RSS

Erdőt mentettek a NÉBIH erdészei

2012. szeptember 6. | hozzászólás | nébih

Figyelmes és tettre kész erdészek és a tűzoltóság hatékony együttműködésének köszönhetően sikerült megmenteni több hektár erdőt a teljes pusztulástól 2012. szeptember 4-én a Győr-Moson-Sopron megyei Tápszentmiklós község közelében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Erdészeti Igazgatóságának munkatársai, Stuller Zoltán és kollégája egy erdőleltározási mintapontot készültek rögzíteni Tápszentmiklós környékén, amikor is felfigyeltek a füstre. A tűz észlelésekor mintegy 1,5-2 hektáron égett a rét, s már az akácos alja és a cserjés egy része is lángokban állt. Az erdészeti szakemberek azonnal értesítették a tűzoltóságot, s megkezdték az oltást.

A NÉBIH munkatársainak, valamint a győri és pannonhalmi tűzoltók gyors reagálásának és kitartó munkájának köszönhetően végül nem csupán az erdő menekült meg, hanem egy pár száz méterre található méhészet is. Feltehetően illegális szemétégetés során gyújtották a tüzet, amely végül mintegy 6 hektár rétet emésztett fel, s csak a szakemberek éberségén múlt, hogy nem történt katasztrófa.

Ez az eset is bizonyítja, hogy a tűzgyújtás mindenkitől fokozott figyelmet és nagy körültekintést igényel. Az erdőben tüzet gyújtani csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak eloltásáról.

Az oltásról készült képek megtekinthetők a NÉBIH oldalán:
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/09_05_erdomentes.html

Budapest, 2012. szeptember 5.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Erdészeti Igazgatóság

Leave a Reply 496 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: