< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: A szent művészet ünnepe: Ars Sacra 2012

| Mobile | RSS

A szent művészet ünnepe: Ars Sacra 2012

2012. szeptember 11. | hozzászólás | Kultúra

A magyar fesztiválpaletta formabontó rendezvényét nem kíséri hangos kampány, szép csendesen nőtt országos és határokon átívelő eseménysorozattá. Az Ars Sacra Alapítvány hatodik éve szervezi a Templomok Éjszakáját és a Szakrális Művészetek Hetét, közös néven Ars Sacra Fesztivált.

A Fesztivál a zsidó-keresztény kultúrkörhöz tartozó művészeti alkotások bemutatásával a művészetek nyelvén az evilági életen túlmutató szakralitás jelenvalóságát igyekszik kifejezni világunkban. –

A Kárpát-medencei kiterjesztésű programsorozat keretében a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Bazilikáig, sok-sok helyszínen több száz program várja az érdeklődőket kilenc napon át.

A rendezvény szokatlan sajátossága, amit a szervezők kezdettől fogva fontosnak tartanak, hogy a programokat – képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat – ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

Milyen élményeket kínál Fesztivál hete?

Idén a Kodály évforduló kapcsán több felekezet templomában csendül fel azonos időben egy-egy Kodály zenemű, egyszerre határokon innen és túl, a Templomok Éjszakáján, 2012. szeptember 15-én.

Budapest legnagyobb múzeumai – a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum – egy-egy szakrális tematikájú kiállítással, tárlatvezetéssel, előadással vagy koncerttel kapcsolódnak be.

A különböző történelmi egyházak dicsőítést tartanak a budapesti Szent István Bazilikában, szeptember 16-án 15 órakor, közös kincsüket, a zsoltárokat énekelve.

Az Ars Sacra Fesztivál neves vendégeinek sorában számos művész van, akik fontosnak érzik, és akik közösséget vállalnak a szakrális művészet missziójával.

Vendégek lesznek a teljesség igénye nélkül: Aknay János Kossuth díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Anima Musicae Kamarazenekar, Bogányi Gergely Kossuth díjas zongoraművész, Császár Angela Érdemes Művész, Fassang László orgonaművész, Ferencz Éva Magyar Örökség-díjas énekművész, Kárpáti Tamás Kossuth díjas festőművész, a Kelemen Kvartett, Kéri Kitty és Oberfrank Pál színművészek, Lackfi János író-költő, a Misztrál Együttes, Pro Musica Leánykar, Rohmann Ditta csellóművész, Stefanovits Péter grafikusművész, a Szent Efrém Férfikar, és sokan mások.

„Az emberi szó gyönge. Ahhoz, hogy mindazt kifejezzük, amit az ember alkotóként megtapasztal a világmindenségről és ami azon túl van, kevésnek bizonyul a beszéd – fogalmaz Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, az Ars Sacra Fesztivál fővédnöke. – De létezik a művészet, amelynek ezer nyelve van, és amelyben mindig megcsillan valami, ami megmutatja: az ember jóval több, mint amit képzel magáról. Mindez valamennyi művészetre igaz, de leginkább a szakrális művészetekre.”

A nyitóesemény a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz szeptember 14-én, 15 órakor.

Megnyitja Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, köszöntőt mond Dr. Csorba László főigazgató, közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar, és a brazil Shalom közösség táncosai.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: