< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: 66 millió forintnyi bírság – lezárultak a nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések

| Mobile | RSS

66 millió forintnyi bírság – lezárultak a nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések

2012. szeptember 12. | hozzászólás | nébih

A 2012. évi nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzésekre június 25. és augusztus 31. között került sor az egész ország területén, melynek elsődleges célja volt a nyári melegben, a nyaralók és turisták miatt megnövekedett forgalom mellett is fenntartani az élelmiszerbiztonságot.

Ennek szavatolása érdekében a Megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi, valamint Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságainak szakemberei – az éves ellenőrzési tervben meghatározottakon túl – fokozottan vizsgálták a szezonális élelmiszereket, illetve az időszakosan működő élelmiszer-forgalmazó helyeket, melyek országos és nemzetközi rendezvényeken, valamint strandokon, üdülő helyeken működnek.

A hatósági élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések országos összesített eredményei alapján a közel 11 ezer ellenőrzés során 540 esetben volt szükség bírság kiszabására több, mint 66 millió forint értékben.

A szezonális termékek, így a nyári idegenforgalmi időszakhoz kapcsolódó élelmiszerek (grill hús, üdítő, sör, csapolt sör, zöldség-gyümölcs termékek, jégkrém, fagylalt) esetében több mint 40 ezer termék-tételt vizsgáltak az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság munkatársai. Ezek egy része laboratóriumi vizsgálat is volt. Az ellenőrzött tételek megoszlása szerint 78%-a hazai, 22%-a külföldi volt. A megállapított hiányosságok miatt az ellenőrzött tételek 2 %-a került forgalomból kivonásra, melynek összértéke meghaladta a 9 millió forintot.

A hatósági ellenőrzés kiterjedt az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételeire, a forgalomba hozott élelmiszerek minőségének, a termékek nyomon-követhetőségének és a szállítás során a hűtési lánc fenntartásának vizsgálatára.

Kiemelt figyelmet fordított a hatóság az idegenforgalmi szempontból frekventált vendéglátó helyek és ifjúsági gyermektáborok étkeztetésének ellenőrzésére is, melynek eredményeképpen az 5003 ellenőrzése mellett hatósági intézkedésre összesen 212 esetben (4,2 %) került sor.

Az ellenőrzések részletes adatairól a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak:
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/lezarult_nyari_szezonalis_ell.html

Budapest, 2012. szeptember 12.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Leave a Reply 763 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: